Helyi közélet

2018.05.09. 16:49

Történelem írásbeli: könnyű feladatok, meglepő esszék

Miskolc - Meglepték a diákokat az esszék, de nem volt megoldhatatlan az idei történelem írásbeli.

Miskolc - Meglepték a diákokat az esszék, de nem volt megoldhatatlan az idei történelem írásbeli.

A középszintű írásbeli száznyolcvan percig tartott, az írásbelin a vizsgázóknak egy központi feladatsort kell megoldaniuk, amelynek első része egyszerű, rövid választ igénylő feladatokból, második része szöveges (kifejtendő) feladatokból állt.

A történelem emelt szintű írásbelije kétszáznegyven percig tartott. A vizsga két feladatsorból állt, hasonlóan a középszintűhöz. A diákok először az első feladatlapot oldották meg, majd a dolgozatokat száz perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjtötte. Ezután osztották ki a második feladatlapot.

A reggeli villámlátogatást követően délelőtt ismét felkerestük az Avasi Gimnáziumot. Schmidtné Törő Ágnes intézményvezető érdeklődésünkre elmondta, ebben a tanévben száztizenhét érettségiző diákjuk van, melyből huszonegyen emelt, kilencvenhatan középszintű feladatsort töltenek ki, utóbbiak közük tizenheten angol, huszonnégyen német nyelven.

Magáról a tesztsorról a diákok azt mondták: alapvetően nem volt bonyolult. Losonczi Benjámin például érdeklődésünkre azt mondta, jóval nehezebb feladatokra számított. - „Nagyon megkönnyebbültem, hogy meg tudtam oldani majdnem minden feladatot, csak néhány név nem jutott az eszembe”

Vojtkó Vanda úgy fogalmazott, , a történelem nem tartozik a kedvenc tárgyai közé, de azért nagyon igyekezett jól kitölteni a tesztet.

-Az esszé nem volt nehéz, de azok a feladatok problémásak voltak számomra, ahol több lehetőség közül kellett választani – mondta.

Orosz Fruzsina szerint a vizsga megoldható volt, ha felkészültek rá rendesen. -”Ráadásul az atlaszt is lehetett használni, így sok minden olyat is meg tudtunk oldani, ami fejből nem feltétlenül ment.”

Pataki Dávid pedig azt mondta, bár nem ilyen jellegű feladatsorra számított, sem a kérdéseket, sem az esszét illetően, de azért úgy érzi sikeres vizsgát tett.

Végül – keddhez hasonlóan – felkerestük azt a két diákot is, akiket reggel kérdeztünk. Bene Anna szerint sikeres felkészüléssel többnyire könnyedén megoldható volt a történelem írásbeli. - Azért volt olyan kérdés, ami egy kicsit meglepett. A hosszú esszében teljesen más témákra számítottam, azonban a kérdések többsége a történelem alapvetéseire kérdezett rá. Ha felkészült valaki, simán meg lehetett oldani, de azért voltak ravasz kérdések – mondta.

Fotó: Kozma István

Onda Bence viszont elégedetten mondta, jó volt a megérzése, az atlasz tényleg segített neki. - Először nehéznek találtam a feladatokat, aztán nézegettem, átolvasgattam alaposan és akkor már nem volt olyan ijesztő. A hosszú esszék, és a rövid esszék egy kicsit megleptek, mert egyáltalán nem erre számítottam – tette hozzá.

„Az esszék érdekesek voltak”

Alapvetően korrektnek ítélte a középszintű történelem írásbelit Szőke Roland, az Avasi Gimnázium történelem tanára is. - Összességében azt tudom mondani, hogy az első tizenkét feladat korrekt volt, az esszék viszont érdekesek. Kombinációban egy hosszabb magyar téma mellé kell egy rövid egyetemeset is

választani. A 18. századi etnikai migrációs folyamatról szóló esszét sokan írták, hiszen az utolsó dolgozatunkban majdnem ugyanerre kérdeztem rá, ennek viszont a KGST volt a párja ami viszont nem fő téma, fogalmazzunk ilyen szépen. Ez meglepő volt számukra, ezért vakarták a fejüket sokan – mondta a tanár.

Az írásbeli érettségik sora csütörtökön az angol, pénteken pedig a német nyelvű vizsgákkal folytatódik.

- TÁ -


[related-post post_id="3854641"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában