Helyi közélet

2018.05.31. 19:57

Gasztrofesztivált tartottak Edelényben

Edelény - Az Edelényi Görögkatolikus Parókia szervezésében Nemzetiségi Gasztrofesztivált tartottak nemrégiben Edelényben.

Edelény - Az Edelényi Görögkatolikus Parókia szervezésében Nemzetiségi Gasztrofesztivált tartottak nemrégiben Edelényben.

A rendezvény az egyházközség által nyert „Hittel az edelényi közösségekért” című pályázat egyik programeleme, melynek célja a városban élő ruszin, lengyel, szlovák, roma nemzetiségű kultúrák megismertetése, a közösségépítés és a hagyományok ápolása volt – adta hírül a Kolorline.

Főzés, táncház…

Az esemény helyszínéül a Borsodi Tájház szolgált, ami nem véletlen, hiszen az ott fellelhető állandó kiállítás segítséget jelentett a környék nemzetiségi kultúrájában való elmélyedésre. A kulturális programok főbb szegmenseit is a nemzetiségek biztosították. Szlovák tangóharmonikás, roma szimfonikus zenekar és magyaros táncház mellett nemzetiségi tablók, kiadványok ismertették röviden a sajátos népszokásokat, étkezési hagyományokat, történelmi viszonyokat és népviseleteket.

A nap folyamán a családok nemzetiségi ételekkel kapcsolatos totót tölthettek ki, „gasztro” témájú nyereményekért. A kulináris tradíciók jegyében a menü zsurek, azaz lengyel húsvéti kovászolt leves, vakaró, vagyis bodag, ruszinos töltött káposzta, magyaros pacal, valamint derelye volt. A gyermekekre gondolva egész napos népi játékokkal való ismerkedési lehetőséget és kézműves foglalkozásokat biztosítottak.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában