Helyi közélet

2018.05.16. 14:01

Egymás munkáját is segíthetik a háziorvosok

Miskolc, Bőcs - Bővülhet a szolgáltatások köre, csökkenhet a betöltetlen praxisok száma.

Miskolc, Bőcs - Bővülhet a szolgáltatások köre, csökkenhet a betöltetlen praxisok száma.

Négy borsodi településen bővíti az elérhető egészségügyi szolgáltatások körét a most induló Hernád vidéke praxisközösség. A nem mindennapi kezdeményezés nyitórendezvényét kedden tartották, ahol előadások során ismertették a főbb célokat.

Dr. Dózsa Csaba, a Miskolci Egyetem Egészségügyi Karának docense, projektmenedzser érdeklődésünkre elmondta, a praxisközösségeket alapvetően kettős céllal hívták életre.

– Egyrészt szerettük volna elérni, hogy a kistelepülések háziorvosai ne egymástól függetlenül, hanem egyfajta közösségben dolgozzanak, segítsék egymás munkáját. Cél volt továbbá az is, hogy a program keretében kibővítsük az alapellátáshoz képest elérhető szolgáltatások körét, így a háziorvosok és asszisztensek munkáját a praxisközösségekben dietetikusok, gyógytornászok, mentálhigiénés, szűrési, népegészségügyi szakemberek segítsék a jövőben – részletezte a projektmenedzser.

Túlterheltség ellen

Dr. Dózsa Csabától megtudtuk, cél a prevenció is.

– Mindenki a helyi doktornál jelentkezik az egészségügyi problémáival, akik nagyon leterheltek. A praxisközösségekben viszont lehetőség lesz például arra is, hogyha az orvoshoz fordul egy túlsúlyos páciens, akinek még nincs komoly problémája, de akár néhány éven belül jelentkezhet a népbetegségnek számító magas vérnyomás, vagy cukorbetegség, akkor helyben kezelje őt egy szakember még a probléma megjelenése előtt – emelte ki az egyetemi docens, hozzátéve, reményeik szerint az intézkedésnek köszönhetően csökkenhet a betöltetlen praxisok száma, hiszen a közösségek léte motiválhatja, mind a háziorvosokat, mind a pályakezdő doktorokat is.

Praxisközösségek egyébként már számos európai országban léteznek, sőt, svájci forrásból már hazánkban is létesítettek ilyeneket.

Hatvan praxisközösség

Ezek működésének tapasztalatait is beépítette a kormányzat a most indult a programba.

A Hernád vidéke praxisközösség mintegy 150 millió forintból túlnyomó részben kormányzati, kisebb részben pedig uniós forrásból valósul meg. Országosan egyébként összesen hatvan praxisközösség kezdte meg a működését.

– Első körben a fenntartási idő szűk két év, de abban bízunk, hogy később a kormányzat beépíti az alap­ellátásba a rendszert, mint egy általános megoldást a most jelenlévő problémákra – tette hozzá dr. Dózsa Csaba.

Négy település, 8 orvos

A Hernád vidéke praxisközösség a Miskolci járás négy települését, Bőcsöt, Hernádkakot, Hernádnémetit és Ongát foglalja magában. A program 8 háziorvost érint és mintegy 12 600 ember egészségügyi ellátását érinti pozitívan.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában