Helyi közélet

2018.04.19. 08:07

Bérletidíj-vita Miskolcon: a Belvárosi Klaszter vállalta a közvetítést

Miskolc - Egyeztetéseket kezdeményeznek a miskolci belvárosi üzletek bérlői és az önkormányzat között.

Miskolc - Egyeztetéseket kezdeményeznek a miskolci belvárosi üzletek bérlői és az önkormányzat között.

Mint beszámoltunk, drasztikus bérleti­díj-emelésről kapott értesítést néhány hete sok miskolci, Széchenyi utcai üzlettulajdonos. Nem egy esetben közel duplájára emelték a díjat. ­Szélyes Domokos, a Miskolc Holding Zrt. gazdaságfejlesztési, ingatlangazdálkodási, beruházási és műszaki vezérigazgatója azt mondta, felülvizsgálták a főutcai kereskedelmi célú ingatlanok bérleti díjait azért, hogy igazodjanak a piachoz az összegek, valamint hogy a város által bérbe adott ingatlanokból származó anyagi haszon a városé legyen, ezzel együtt korlátozták az albérletbe adás lehetőségét is.

Drága a piaci díj?

Bár mind a díjemelés, mind pedig a további intézkedések nagy port kavartak, az általunk megkérdezett kereskedők egyelőre nem kívántak reagálni. Arra hivatkoztak ugyanis, hogy jelenleg is zajlanak az egyeztetések a Miskolc Holdinggal.

Reagált viszont egy néhány hónappal ezelőtt bezárt sétálóutcai vendéglátó üzemeltetője. Csorbáné Antalóczi Alíz elmondta, 2013-ban öt évre béreltek üzlethelyiséget a Széchenyi utcán, ez idén járt le. Mint hangsúlyozta, szerették volna folytatni, de a megváltozott feltételek miatt végül nem tehették meg.

„Az üzlet bérleti díja havi négyszázötvenezer forint volt korábban, ezt emelték meg több mint hatszázharminc­ezerre, és a következő öt évre szóló bérleti jogot mintegy hatmillió forintért válthattuk volna meg. Ezt családi vállalkozásként egyszerűen nem tudtuk kitermelni, ezért döntöttünk úgy, hogy bezárjuk az egységet, és végül a Szinva teraszon találtunk új helyet” – mondta el lapunknak.

Vélhetően nem ők az egyetlenek, akiknek gondot okoz az emelt bérleti díj.

Segít a kamara

Bihall Tamás, a megyei iparkamara elnöke úgy fogalmazott: álláspontjuk alapvetően egyezik a Miskolc Holding Zrt. által kezdeményezett változtatásokkal.

„A kamara számára a belváros helyzete mindig is gazdasági, stratégiai kérdés volt. Úgy tapasztaljuk, a hozzánk érkező üzletemberek, befektetők Miskolcról alkotott első benyomását meghatározza a főutca, a belváros állapota. Számít a külső, az, hogy a városnak ez a része mennyire van tele üzletekkel, vendéglátóhelyekkel, és azok milyen színvonalúak. Miután ez ­ennyire fontos kérdés, ebben a témában a BOKIK hosszú évek óta igen aktív” – hangsúlyozta a kamara elnöke.

Hozzátette: a korábbi városvezetéssel számos vitájuk volt a belvárost illetően, ezért is örülnek annak, hogy 2010 óta jó a kapcsolat, sok területen sikeres az együttműködés a városvezetéssel, egyetértés van a felek között.

„Egyetértünk például abban is, hogy a tulajdonosnak – esetünkben a városnak – joga van ahhoz, hogy saját ingatlanjainak bérleti jogáról rendelkezzen, és az esetleges albérletbe adás feltételeit megszabja. Ezt mi elvben támogatjuk, mint ahogy ­támogatjuk azt is, hogy az üzlethelyiségekért reális, piaci árat kérjen az önkormányzat. Tudjuk, hogy rengeteg az egyedi eset. Eljuttatták hozzánk észrevételeiket a bérlők, ezek korábbi jogaik elvesztéséről, vagy éppen a bérleti díjak változásáról szóltak. A kamara a Belvárosi Klaszter elnökségét kérte fel, hogy kezdeményezzen egyeztetéseket a vitás kérdésekben. Bízom benne, hogy ezek ­végeztével pozitív ­folyamatokról tudunk majd be­számolni – hangsúlyozta”.

ÉM-TÁ


[related-post post_id="3826481"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában