Helyi közélet

2018.03.04. 14:09

Nemcsak gyomorégésre ajánlják

Borsod-Abaúj-Zemplén -  Két hete a <a href="http://www.boon.hu/a-hamu-hasznositasa-a-kertben-ved-es-taplal-is/3770481" target="_blank">hamu jótékony hatásáról írtunk</a>, most szakértőnk, Konkoly Andrea, a Dr. Park vezetője a szódabikarbónát ajánlotta a figyelmünkbe, amely kitűnően felhasználható a kertben.

Borsod-Abaúj-Zemplén -  Két hete a hamu jótékony hatásáról írtunk, most szakértőnk, Konkoly Andrea, a Dr. Park vezetője a szódabikarbónát ajánlotta a figyelmünkbe, amely kitűnően felhasználható a kertben.

– Természetes gombaölő szerről beszélünk, amely ellentétben némely permetezőszerrel, nem veszélyes az élőlények egészségére. Lisztharmat megelőzésére és kezelésére is alkalmas többek között – magyarázza a dísznövénykertész szakember.

Hernyó és gaz ellen

De például jól használható a gyomnövények ellen is, hívja fel a figyelmet. Csak rá kell önteni, szórni egy-egy vastag réteg szódabikarbónát a kisebb nagyobb résekre, résekbe, megakadályozza a gazok növekedését. A hernyók ellen is használható. Ahhoz, hogy eltüntessük őket, keverjünk össze egy kis szódabikarbónát és lisztet, majd ezt szórjuk rá vékony rétegben a növényekre. Ez az elegy általában 1-2 nap után már hat is, ha viszont mégsem, meg kell ismételni a folyamatot.

Egy sorozatban már elkezdtük bemutatni az Európai Unióban jóváhagyott 18 alternatív növényvédelmi hatóanyagot. Eddig hetet mutattunk be részletesen felhasználási módjaikkal együtt, a listán szerepel a szódabikarbóna is.

Gomba­ölő hatását oldat formájában is tudjuk használni. Zöldségfélékben, bogyósokban, dísznövények-

ben, szabadföldi és hajtatott körülmények között lisztharmatok ellen a 0,33-1 százalékos oldatából (33-100 g/10 liter víz) érdemes kijuttatni. A kezeléseket 1-8 alkalommal, minimum 10 napos permetezési időközök beiktatásával a növények kétleveles fejlettségi állapotától a teljes érésig lehet elvégezni. A különböző kultúrák eltérő érzékenységet mutatnak a szódabikarbónára. A káros hatás elkerülése érdekében a felhasználás előtt próbapermetezés elvégzése javasolt.

Gyümölcs­félék

Használható a szőlőben is – lisztharmat ellen. A permetlé töménysége minimum 0,42 százalék, maximum 2 százalék lehet. A kezeléseket 1-8 alkalommal, minimum 10 napos permetezési időközök beiktatásával a szőlő második levelének kiterülésétől a fogyasztásra érettségig lehet elvégezni. Az 1 százaléknál töményebb oldat növénykárosító hatású lehet. Próbapermetezés elvégzése javasolt.

Almában ventúriás varasodás ellen a permetlé töménysége minimum 0,5 százalék, maximum 1 százalék lehet. A kezeléseket 1-8 alkalommal, minimum 10 napos permetezési időközök beiktatásával az alma első leveleinek kiterülésétől a fajtára jellemző színeződés kialakulásáig lehet elvégezni. A dózist és a permetlé mennyiségét a lombtömeg nagyságához kell igazítani.

Gyümölcsfélék (narancsfélék, cseresznye, meggy, almafélék, papaya) tárolási betegségei ellen (kék- és zöldpenészek Penicillium italicum, P. digitatum) a szódabikarbóna 1-4 százalékos oldata használható fel. A leszüretelt gyümölcsöket az oldatba történő bemártással, vagy felületi permetezéssel szükséges kezelni 1-2 alkalommal, a kezelések között minimum 10 nap szünetet tartva.

Mohák esetén

Por alakban is felhasználhatjuk a szódabikarbónát. Cserepes növényeknél mohák (például Lunularia cruciata) telepeinek és spóratartóinak irtására használható. A kultúrnövények kelését követően a szódabikarbóna port közvetlenül szórjuk a mohatelepekre a nyár végétől terjedő időszakban (ősz és tél). A felhasználás csak hajtatott körülmények között ajánlott maximum 1,2 kg/100 négyzetméter mennyiségben. A dísznövények károsodásának elkerülése érdekében először egy kisebb területen elvégzett próbakezelés javasolt.


A szódabikarbóna

A nátrium-hidrogénkarbonát (nátrium-bikarbóna, régiesen kettedszénsavas szikeny vagy köznapi nevén szódabikarbóna) enyhén lúgos, vízben jól oldódó só. Bikarbonátionból (HCO3−), és nátriumionból (Na+) áll. A savakat semlegesíti, és közben szén-dioxid szabadul fel. A szódagyártás és más vegyipari folyamatok mellékterméke. A környezetre ártalmatlan, sokoldalúan használható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában