A hamu hasznosítása a kertben: véd és táplál is

Ne dobjuk ki a hamut, inkább alkalmazzuk a talajon
Ne dobjuk ki a hamut, inkább alkalmazzuk a talajon - © Fotó: Magánarchavum
Borsod-Abaúj-Zemplén – A tiszta fahamunak több pozitív tulajdonsága is van, amiért érdemes használni.

A legkedvezőbb időszak a talaj behamuzásához a tél. A savas földnek ajánlott, de csak óvatosan. A palántázott növények jobban bírják, de a helybe vetetteknek megárthat a túl lúgos talaj. A hamuval dúsított talajt szereti a paradicsom, szőlő, bab, spenót, borsó, avokádó, fokhagyma, de rózsa ültetése előtt is jót tesz, ha az ültetőgödörbe beszórunk egy negyed bögre hamut. A burgonyától viszont tartsuk távol.

– Magok tartósítására és rovarok elleni védelemre is hasznosíthatjuk. Egy agyag edénybe tegyük a tárolni való magokat és szórjuk le hamuval. Emellett persze védi a növényeket a téli fagyoktól, ha egy réteg hamut szórunk a talajra – mondja Konkoly Andrea dísznövénykertész, a Dr. Park vezetője.

Kiváló biotápszer

A hamu kiváló biotápszer. Foszfort, káliumot és egy jó adag nyomelemet – magnéziumot, bórt, vasat – tartalmaz, amely serkenti a növények természetes fejlődését. Mivel nincs benne klór, a hamu a legkiválóbb káliumos trágya is. Emellett kiváló csigariasztó, nem kell mást tenni, csak szórjuk körbe az ágyást vele.

– HI –