Helyi közélet

2018.02.17. 17:04

„Ha végre befejeznék a felújítást, szép lenne”

Fáj - Olvasónk örömmel tapasztalta, hogy a fáji kastély gondnoka rendkívül készséges volt.

Fáj - Olvasónk örömmel tapasztalta, hogy a fáji kastély gondnoka rendkívül készséges volt.

Nemrég írtunk arról, hogy az Encsi járásban található Fáj község az ország egyik legszegényebb települése. Riportunkban nyilatkozott a polgármester, és ellátogattunk egy családhoz is, ahol a közmunka jelenti az egyetlen reményt. Nem sokkal ezután levél érkezett egyik olvasónktól, akit szép emlékek fűznek Fájhoz a kastélya miatt. A következőket írta:

„Szívesen kalauzolt”

„Olvastam a mai hírek között a cikket a településről. Nekem is van tapasztalatom 3-4 évvel ezelőttről. Esküvői helyszínt kerestünk, és a környékbeli kastélyokat számba véve eljutottunk Fájra is. Amikor megérkeztünk, láttuk, hogy ez a kastély nem az, amit mi keresünk, de azért ha már ott voltunk, gondoltuk, jó lenne benézni. Egy apró termetű, szegényes ruházatú fiatalember jött, hogy ő meg tudja mutatni. Végignéztük a kastélyt, ami bőven felújítás alatt állt, de már volt olyan része, ami nagyjából elkészült. Láttuk, hogy ha befejeznék a felújítását, nagyon szép lenne. A fiatalember lelkesedéssel és kedvességgel beszélt a kastélyról, minden helyiségét megmutatta. Kérdeztük, hogy mivel tartozunk, mire a fiatalember azt mondta, hogy szó sem lehet róla, szívesen kalauzolt bennünket. Talán volt valamilyen kassza, amibe adományt tehettünk. Ritkán éri az embert ilyen kellemes csalódás.

A domboldalon álló barokk kastélyt a Fáy család építtette a 18. század derekán. A kastély virágkorában, a klasszicizmus időszakában gróf Fáy István zenész és zenetörténész évente háromszor rendezett kastélyában jeles zenei találkozókat, „Muzsikai Akadémiákat”. Az épület kuriózumai a nagyterem hatalmas domborművei.

- HE -


[related-post post_id="3739580"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában