Helyi közélet

2018.01.07. 19:27

360 fokos videó: Titkok a vadasparkból Miskolcon

Miskolc - Az Állatok Karácsonyán jártunk, ahol a kulisszák mögé is betekinthettünk. Videó készült!

Miskolc - Az Állatok Karácsonyán jártunk, ahol a kulisszák mögé is betekinthettünk. Videó készült!

A Miskolci Állatkert és Kultúrpark Állatok Karácsonya fedőnevű rendezvényén jártunk. A vadaspark hagyományosan a két ünnep között rendezi meg a programot, látványetetések, ismertető bemutatók, „kulisszatitkokra” derül fény.

Belsős infók

Közel 800 állat lakik a Miskolci Állatkert és Kultúrparkban, ami bizony lehetetlenné teszi, hogy mindegyikük mellett ott álljon egy zoopedagógus, gondozó, akármilyen szakértő, aki mesélhetne kicsit bővebben az adott példányról. Persze, vannak kirakva ismertetőtáblák, de az azért nem ugyanaz. Sokkal hatásosabb az élmény, amikor valakitől személyesen halljuk az érdekes tudnivalókat.

Adott időpontokban voltak látványetetések, bemutatók, amikor kicsit „közelebb hozták” a látogatókhoz a lakókat.

A Rhesus-majmok látványetetése volt az első program, Krajnyák Zoltán zoopedagógus koordinálása mellett. Alapesetben megáll az ember ezeknek az állatoknak a ketrece előtt, és nézi tisztes távolságból, amint csinálnak valamit – vagy nem.

Na ez most nem így volt. Persze halljuk, hol élnek, mit esznek, mik a szokásaik, de az igazán izgalmasak azok a részek, amikor a zoopedagógus kilép szerepéből, és egy velünk együtt sétálgató emberré válik, akinek nem mellékesen vannak belsős infói a vadasparkról.

Ilyen például, amikor az egyik látogató bedobott szőlőfürtje fennakad a villanykerítésen – mert ritka agresszív jószágok a Rhesus-majmok, szóval kell a védelem –, és elkezdett Zoltán arról mesélni, hogyan szokta megrázni a gondozókat a 10 000+ voltos áram. Vagy hogy pár éve az akkor éppen 9 főből álló kolónia mindegyik tagja megszökött az állatkertből, és 1500–2000 ember keresgélte őket a vadasparkban és környékén. A majmokat nem nagyon érdekelte a dolog, ők csak örültek az őket körülvevő 42 000 négyzetméteres erdő nyújtotta szabadságnak.

Legtöbbjük hamar megunta a szabadnapot, és magától visszament a helyére. Egyikük viszont nagyjából másfél hónapig élvezte a szabadságot. A gondozókat már megszokta, és tudta, mit képviselnek, így amikor meglátta őket, rögtön elszaladt. Végül számára ismeretlen önkéntesek, enyhe túlzással méterről méterre haladva csalogatták vissza. A történet külön iróniája, hogy mire hazatért, meghízott, mert a környék éttermeit, szemeteseit rendszeresen megdézsmálta.

Ezek jól mutatják, mennyire emberközelibb így a bemutatás. Még több ilyet, legyen minden nap Állatok Karácsonya!

- ÉM-KCS -


Nézz körül 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton.

Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera „háta mögött”!

Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-­oldalát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában