Helyi közélet

2017.12.21. 10:58

Karácsonyra vagy ajándék, vagy ennivaló

Miskolc - Játék, ruha és egy kis édesség is került az ajándékcsomagokba. A gyerekek többségének ez már karácsony volt.

Miskolc - Játék, ruha és egy kis édesség is került az ajándékcsomagokba. A gyerekek többségének ez már karácsony volt.

Vagy ajándék, vagy ennivaló – ezt válaszolta a hétéves Péter, amikor arról érdeklődtem, mit kap karácsonyra. Annyit még hozzátett, az egész utcában így van, azaz a szomszédoknak is választaniuk kell, hogy étel kerüljön az asztalra, vagy meglepetés a fa alá. Péter anyukája szomorúan helyeselt a fia mellett, és elmondta, ez már évek óta így van, a gyerekek megértik, vagy legalábbis megszokták. Péter ugyanis beteg, ezért csak fél napot járhat iskolába, édesanyja nem dolgozik emiatt, otthon kell lennie a gyerekkel.

Persze ajándékálmok vannak, például egy bokszkesztyű, azt nagyon szeretne Péter. Ő maga ugyan nem bokszol, de a testvére igen, otthon szoktak gyakorolni is, de kesztyű nélkül nem az igazi. De a bokszkesztyű tényleg csak álom, az idén biztos nem hoz ilyet a Jézuska. Maximum egy fát, műfenyőt. Az anyuka szerint a gyerekek nem akarnak igazit, sajnálják a fákat…De a műt együtt díszítik majd, az lesz az igazi ünnep – mondta meghatódva az édesanya.

„Meg lesz étel az asztalon, töltött káposzta, húsleves, rántott hús és petrezselymes krumpli” – sorolta a menüt. Péter még annyit hozzátett, neki a krumplis tészta a kedvence…

Az idén mégis jut majd valami a fa alá, az a csomag, amit Péter és még több mint kétszáz óvodás- és iskolástársa kapott az Ökumenikus Karácsonyi Gyertyaláng rendezvényen, amit a Roma Nemzetiségi Önkormányzat szervezett szerdára. A szatyornyi ajándék közt volt ruha, édesség, játék, színező, kinek mi jutott az adománygyűjtésből. A gyerekek boldogan kutatták, hogy az ő csomagjuk mit rejt, persze főleg az édességnek örültek. Egy picurka óvodás a szaloncukrot bontogatta türelmetlenül. Anyukája hiába mondta, ne egye meg, jó lesz a karácsonyfára, de a kislány nem hallgatott rá, gyorsan, jóízűen eltüntette a csokis édességet. „Egy úgy sem mutatna jól a fán…” – törődött bele az édesanyja.

A szeretet

– Nagyon jó volt a műsor, tényleg a gyerekek voltak a középpontban – ezt már a nyolcadikos Oláh Péter mondta. Ő ugyan már nem hisz a Télapóban, de az elő­adás tetszett neki, meg persze az ajándékoknak is örült. „A szüleinktől biztos kapunk valamit, de a legfontosabb a szeretet, hogy együtt lesz a család, együtt ülünk a vacsoraasztalhoz. Igazából megvan mindenem, hála a szüleimnek és a jó istennek” – felelte Péter, amikor arról kérdeztük, mit kért a fa alá.

A hetedikes Kabai Gabriella is hasonlóan gondolta, ő neki is az a fontos, hogy együtt legyen a család. „Az idősebb testvéreim már nem laknak otthon, így ritkábban találkozom velük, de ilyenkor összejön a család, és ez nagyon jó” – mondta.

A szerdai előadás ünnep volt, a csomag pedig a legtöbb gyereknek az egyetlen ajándéka az idei karácsonyra. Éppen ezért megtisztelték az alkalmat, a legjobb ruhájukba bújtak, még a legkisebbek is. Igaz, volt olyan óvodás, akinek csak melegítőnadrág jutott a picike zakójához. Míg más hófehér öltönyben ünnepelhetett, igaz, az aprócska zakó és nadrág már fényesre kopott, valószínű a ruhácska már a testvéreket is kiszolgálta…

A Mikulás

De nem a ruha volt a lényeg, hanem a Mikulás, a gyerekek alig várták, hogy elé kerüljenek. A Nagyszakállúnak pedig mindenkihez volt egy kedves szava: „Fogadjatok szót! Tanuljatok! Isten áldjon benneteket!…”


Rajzpályázat-díjazottak

„Karácsonyi álmom, ha valóra válna” – ezzel a címmel hirdetett rajzpályázatot a miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat. Szerdán a díjkiosztót is megtartották.

Akik nyertek: Bozik Beatrix (Lyukóvölgy Közösségi Ház), Pálinkás Péter (II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola), Oláh Dzsenifer (II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola), Oláh Dorina (II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola), Vadászi Alexandra (Nyitott Ajtó Baptista Általános Iskola), Tóth Nóra (Avastetői Óvoda Szilvás úti Tagóvoda), Gőz Napsugár (Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola és Óvoda), Almási Kitti (Herman Ottó Általános Iskola), Serbán Rebeka (Munkácsy Mihály Általános Iskola), Berki Bruno (Munkácsy Mihály Általános Iskola), Csóka Margaréta (Nyitott Ajtó Baptista Általános Iskola), Molnár Klaudia (Nyitott Ajtó Baptista Általános Iskola), Németh Tibor (Tüskevér Általános Iskola).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában