Helyi közélet

2017.10.05. 15:37

Búcsú a Mesterszakácstól

Miskolc - Elment a Mesterszakács! A hír mindannyiunkat letaglózott. Az elmúlás fölötti döbbenet szívszorító: Mátyás Rudit – mert mindenki így szólította – nem látjuk többé.

Miskolc - Elment a Mesterszakács! A hír mindannyiunkat letaglózott. Az elmúlás fölötti döbbenet szívszorító: Mátyás Rudit – mert mindenki így szólította – nem látjuk többé.

Tudtuk, betegséggel küzd, mégis hirtelen, váratlanul jött a vég. Már hiába várjuk a kamarába a mesterképzésre, a mestervizsgára, többé nem köszön ránk a maga kedvesen harsány, szeretetteli módján, ha összetalálkozunk, nem kerül ki a keze alól több ifjú szakács, és megfontolt szakmai tanácsait sem hallhatjuk már egyetlen főzőverseny zsűrijében sem.

Neve fogalom volt a szakmában, nemcsak Miskolcon, de a megyében, sőt az országban is. Emblematikus alakja egyet jelentett magával a vendéglátással, a minőséggel, a szaktudással, az igényességgel, a szakma maximális tiszteletével. Emberként igazi jó barát, segítőkész kolléga, a társaság örök középpontja volt.

Fiatalon elkötelezte magát a számára oly fontos mesterség mellett, hiszen még gyerekként ígérte meg apjának, hogy nagy szakács lesz. Szavatartó emberként beváltotta az ígéretet. Sorra nyerte a területi, hazai, nemzetközi versenyeket, mígnem Luxemburgban 1986-ban egyéni világkupagyőztes lett. Ezt a címet elsőként ő szerezte meg Magyarországnak. Nem véletlen, hogy erre volt a legbüszkébb, pedig a frankfurti szakácsolimpián a Lukács István vezette csapat tagjaként Oscar-díjat is kapott.

Érthető, hogy sok helyre csábították, de ő még a fővárosi nagy házak ajánlataira is nemet mondott, Miskolcon akarta bizonyítani tudását, és ez sikerült neki! Felkészültségét megmutatta Európa különböző országaiban, főzött állami, egyházi vezetőknek, kormánytagoknak és számos ismert művésznek is, de a hazai pálya – a Juno Hotel, a Hotel Palota, a Pelikán Club – volt számára az igazi szerelem.

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség életműdíjjal tüntette ki, és megkapta a legmagasabb hazai szakács szakmai kitüntetést, a Venesz József díjat is. Szeretett Miskolcától két alkalommal kapott magas elismerést: Miskolci Gyémánt lett, és átvehette a város Nívóját.

A BOKIK számára a fiatal szakemberek képzésében és a mesterképzésben, vizsgáztatásban végzett kimagasló munkát. Mindannyian tiszteltük, nagyra tartottuk, többünket megtisztelt barátságával. Most búcsúzunk a korszakos cheftől, a kiváló kollégától, baráttól. Nyugodj békében!

- A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Elnöksége és Kollektívája -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában