Helyi közélet

2017.09.12. 12:52

CineFest - „Mert a láb az mindig kéznél van…”

Miskolc - A film élménye előtt a futás élményét ismerhette meg, aki még nem érezte…

Miskolc - A film élménye előtt a futás élményét ismerhette meg, aki még nem érezte…

A különleges hosszútávfutás iránt érdeklődők számára jól ismert név a Spartathlon, amely – ókori görög történelmi eseményekre utalva – az Athén és Spárta közötti távolságot jelenti, természetesen futásban teljesítve.

Kudarc és élmény

Aki eddig még nem hallott a Spartathlonról, az most üljön le (ha eddig nem ült), a távolság kilométerekben mérve nem több és nem kevesebb mint 246. Még autóban ülve is fárasztó megtenni. Évente egyszer azonban megszállott futók vállalkoznak a Spartathlon teljesítésére. Köztük nagyon sok magyar, sok megyénkbeli és miskolci. Vannak kudarcok és vannak sikerek benne. De az élmény megfizethetetlen…

Minderről szól az Ultra című film, amelyet tegnap vetítettek a CineFest keretében. A film abszolút autentikus dokumentumfilm, hiszen rendezője, Simonyi Balázs maga is többszörös Spar­tathlon-teljesítő, szereplői pedig hús-vér futók, akik megküzdenek a távval, de még inkább saját magukkal.

Huszonöt órán át

Hogy a filmélményen túl még közelebb jusson a nézőhöz a futás élménye, a film stábja 25 órás futást szervezett Miskolcra, az egyik Rákóczi utcai ház udvarára. Nem arról volt szó, hogy a vállalkozó szelleműek – köztük e sorok írója – körbe-körbe futottak volna az udvaron. A 25 órás futást, amely megegyezett a valaha leggyorsabb spartathlonista győztes idejével, egy futópadon lehetett teljesíteni 30 perces váltásokban. Közben egy képernyőn kivetítették egy valós idejű 25 órás spártai futás vágatlan felvételét. A padon futó tehát maga is ott érezhette magát a görögországi utakon.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában