Helyi közélet

2017.08.11. 12:06

Indul a harsányi csodaautó

Harsány - Igaz, még csak próbaüzemben, de szombaton ingyen tesztelhetik a gyerekek a csoda­járgányt.

Harsány - Igaz, még csak próbaüzemben, de szombaton ingyen tesztelhetik a gyerekek a csoda­járgányt.

Még tavaly adtunk hírt arról, hogy a Kaszab Szilárd által kifejlesztett csoda­autó Harsányba költözik. Mégpedig az egykori termelőszövetkezet épületében kap helyet a hozzá tartozó KRESZ-pályával és interaktív játszóházzal együtt. Az épület évek óta romosan állt, majd az önkormányzat tulajdonába került, és elkezdték a felújítását, hogy inkubátorházként „szülessen újjá”.

Az első beköltözők közt van Kaszab Szilárd, a Kleopatra Technologies Kft. ügyvezetője, aki egy közel 120 négyzetméteres KRESZ-pályát épített ki az épületen belül, ahol a gyerekek játékosan tanulhatnak a közlekedésről, interaktív foglalkozásokra lesz lehetőségük.

Néhány hónappal ezelőtt még csak a KRESZ-pálya helyét tudta megmutatni Kaszab Szilárd, meg a csodaautót, amit eredetileg a lányának készített. De amikor csütörtökön felhívtuk, akkor már az utolsó simításokat végezte a harsányi játszóházban, hogy szombatra, az ötödik alkalommal megrendezendő Harsányi Szürkemarha Fesztiválra minden készen álljon. A program keretében ugyanis – igaz, egyelőre csupán próbaüzemmódban – beindítják a KRESZ-parkot, a gyerekek ingyen kipróbálhatják Harsány legújabb látványosságát.

Kaszab Szilárdtól megtudtuk, jelenleg öt autó és három motor áll a gyerekek rendelkezésére. „Már kezd jól kinézni a pálya, az utak megvannak. Az épület még nincs teljesen kész, de szombatra olyan állapotba hozzuk, hogy a látogatók szívesen jöjjenek hozzánk” – fogalmazott.

Reagál és vezérel

A csodaautó első prototípusának történetéről is mesélt a fejlesztő: „A lányomnak szerettem volna játékot készíteni, végül ez lett belőle. Az alap egy játékautó, amelyhez én fejlesztettem a szoftvert, én készítettem el az elektronikát. Ezzel egy interaktív játékot hoztam létre. Az autó tud a számítógépnek üzenni, hogy mi történik körülötte, a komputer pedig tud reagálni és az autót vezérelni. Vagyis egy komplett rendszer van benne, ami gondolkodik és reagál. A beleépített és megálmodott szenzorok alapján össze lehet állítani egy olyan döntési mechanizmust, ami többek között balesetveszélyt tud elhárítani, gondolkodik a vezető helyett, és olyan információkat tesz ki a képernyőre, amit máshonnan kapott eddig a vezető.

– A szakmám elektronikai műszerész, de autodidakta módon külföldön megtanultam a szoftverprogramozást – folytatta Kaszab Szilárd. – Szabó Gergelynek, Harsány polgármesterének köszönhetően pedig a találmányomat levédettem. Azt látom, a település nyitott az újdonságokra. Az inkubátorház pedig kiváló lehetőség arra, hogy az innovatív szakemberek találkozzanak, együtt ötleteljenek, egyfajta alkotói közösség jöjjön létre.


[related-post post_id="3515855"]

[related-post post_id="3221799"]

[related-post post_id="2792916"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában