Helyi közélet

2017.07.27. 09:21

Ötmilliárd forint három év alatt a Diósgyőri várra

Miskolc - A kormány egyetért a vár komplex fejlesztésének folytatásával.

Miskolc - A kormány egyetért a vár komplex fejlesztésének folytatásával.

Több mint 5 milliárd forintot ad a kormány a Diósgyőri vár fejlesztésére a Modern Városok Program részeként, a határozatot a kedd délután megjelent Magyar Közlöny tartalmazza. Eszerint a kormány egyetért a vár komplex fejlesztésének folytatásával, amelynek részeként megtörténhet a belső vár és a külső vár rekonstrukciója, valamint a vár környezetének és közlekedési kapcsolatainak rendezése.

A határozatban az is olvasható, hogy a 2016-ban nyújtott 400 millió forintos költségvetési támogatáson túl kell érteni a további 5 milliárdot (pontosabban 5 05 060 000 forintot) amelyet a támogatási okirat módosításával biztosítanak a miskolci önkormányzatnak. Az ütemezés szerint 2017-ben és 2018-ban 2-2 milliárdot, 2019-ben 1 milliárd 50 millió forintot kap majd a város a fejlesztésre.

Korábbi fejlesztések

A vár a „Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése” projekt keretében 2014-ben épült újjá részlegesen, augusztus végén adták át a közönségnek. A korabeli Közép-Európa legnagyobb alapterületű, kéthajós lovagterme, a vár felszentelt, esküvői ceremóniákra is alkalmas kétszintes kápolnája, a királyok, illetve a királynék palotaszárnya azóta is sok látogatót vonz.

A Diósgyőri vár rekonstrukciója azonban nem állt meg ebben a szakaszában.

A felújítás második szakasza után szinte ugyanolyan lesz, mint a 16. században, írta lapunk nemrégiben. A mostani tervek azonban még váratnak magukra.

- ÉM-HM -


[related-post post_id="3563184"]

[related-post post_id="3559353"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában