Helyi közélet

2017.07.23. 15:39

Kevés és drága a normális albérlet Miskolcon

Miskolc - Lassan kihirdetik a ponthatárokat az egyetemek, és a felvételt nyert diákok jelentkezhetnek a kollégiumba.

Miskolc - Lassan kihirdetik a ponthatárokat az egyetemek, és a felvételt nyert diákok jelentkezhetnek a kollégiumba.

Persze nem mindenki, csak azok az egyetemisták, akik minden kritériumnak megfelelnek. A Miskolci Egyetem Bolyai Kollégiumának oldalán található táblázat egyértelműsíti, milyen speciális pontrendszer alapján bírálják el, ki jogosult a kollégiumi lakhatásra. Leginkább a szociális háttér, valamint a bejelentett lakóhely és az Egyetemváros közötti távolság a döntő, főleg a gólyák esetében. A kollégium 8 és 16 ezer forint közötti összegbe kerül.

A felsőbb évesek már június 15-e óta tudják, kinek kell albérlet után nézni, a gólyáknál ez csak augusztus elejére tehető. Azt hihetnénk, hogy ezáltal az idősebb hallgatók nagyobb előnyt élveznek, de nem ez a helyzet.

Albérletkeresők

Egy megfelelő albérlet, ami biztonságos helyen található, jó a környéken a tömegközlekedés, és olyan az elrendezése, hogy nem zavarjuk egymást a többiekkel, rezsivel együtt havi 50-60 ezer forintra jön ki fejenként, ami nagyon sok. Főleg akkor, ha azt is nézzük, hogy ez az összeg a havi étkezésem és a bérletem árát még nem is tartalmazza, hogy egyéb alapvető kiadásokról már ne is beszéljünk – mesélte a sátoraljaújhelyi Hudák Patrícia, aki utolsó éves a bölcsészkaron.

Szakértő szemmel

– Túlkereslet jellemzi az albérletpiacot, szinte alig található kiadó lakás, ezért nincsen könnyű dolguk az egyetemistáknak. A jelenlegi ingatlanpiaci helyzet leginkább a kétezres évek elejére emlékeztet, amikor beléptünk az unióba.

A panelprogram keretén belül felújított lakások ki sem kerülnek a piacra, hiszen gyakorlatilag házon belül lehet rá vevőt találni. Az utóbbi években a befektetők által felvásárolt lakások pedig egyelőre semmilyen formában (eladó vagy kiadó) nem jelentek meg a piacon. Még mi sem tudjuk, hogy mi lehet ennek az oka – tájékoztatta lapunkat Végső Tibor, a Végső Ingatlanügynökség tulajdonosa.

- ÉM-NK -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában