Helyi közélet

2017.06.15. 09:08

Miskolci közbiztonság: képviselők pró és kontra

Miskolc - Rendészeti beszámolók és a közétkeztetés is téma volt a miskolci ülésen.

Miskolc - Rendészeti beszámolók és a közétkeztetés is téma volt a miskolci ülésen.

Nyári szünet előtti utolsó ülését tartotta szerdán a miskolci testület. Közel harminc napirendet tárgyaltak, közülük a legnagyobb vitát a város közbiztonságával kapcsolatos beszámolók – a rend­őrségi és rendészeti – váltották ki. Míg a városvezetés és a rendőrségi beszámoló javuló statisztikai adatokra hivatkozott, addig az ellenzék bírálta a miskolci közbiztonsági helyzetet.

– Örömteli, hogy a rendőrség és az önkormányzat intézkedései folyamatosan javuló helyzetről gondoskodnak – fogalmaztak a kormánypárti képviselők. De hangsúlyozták azt is, van még munka, hiszen törekedni kell, mind a statisztika, mind a szubjektív biztonságérzet javítására.

Elbontott családi ház

A Jobbik ezzel kapcsolatban azt emelte ki: „A statisztikák eszméletlenül jók, a valóság azonban az, hogy a belvárostól néhány méterre, Hubay György, a rendészeti bizottság elnökének körzetében egy komplett családi házat el lehet bontani úgy, hogy nem veszi észre senki.”

Az ellenzéki párt az önkormányzat telepfelszámolási programját is bírálta, úgy vélik, csak áthelyezték a problémát egyik helyről a másikra.

„Ez komoly infrastrukturális és közegészségügyi kérdés, de közbiztonsági szempontból is gondot okoz” – hangsúlyozták. Felvetették, a lakcímkártya kiadásának szigorítására is szükség lenne, ezért arra kérték a városvezetést, kezdeményezzen tárgyalásokat ezzel kapcsolatban a kormányhivatallal.

Erre reagálva a polgármester elmondta, a telep­felszámolás kapcsán emberekről van szó, akik természetesen nem tűntek el a telepek felszámolásával, de a városvezetés feladata, hogy felzárkóztatásukat segítse. A lakcímkártya tekintetében hozzátette: „Ott vannak a Jobbik képviselői a parlamentben, tegyenek javaslatot törvénymódosításra.”

Közétkeztetés, problémák

A testületi ülésen a szocialisták hozták szóba a közétkeztetéssel kapcsolatos szülői észrevételeket, kritikákat, amiről az elmúlt hetekben lapunk is írt. A kormánypárti képviselők szerint hozzájuk is érkezett észrevétel, de utánajártak, és mára ez megoldódott.

Az MSZP frakció felvetette, az önkormányzat készíttessen a Miskolci Egyetemmel egy elégedettségi felmérést, aminek az eredménye megmutatná, újra kell-e gondolni a céggel a szerződést, vagy minden úgy jó, ahogy van.

Erre reagálva dr. Kiss János alpolgármester hangsúlyozta, ilyen felmérés hetente készül, de természetesen nyitottak más szervezet bevonására is.

Személyi kérdésekről is döntött a testület, köztük a Herman Ottó Múzeum igazgatói posztjára kiírt pályázatról. Ezt már másodszorra hirdette meg a város: az elsőre egy pályázat érkezett, az akkori igazgatóé, dr. Pusztai Tamásé.

Tóth Arnold az új igazgató

Az önkormányzat szerint azonban az nem felelt meg a kiírási feltételeknek, ezért érvénytelennek értékelték a pályázatot. Úgy tudjuk, az új kiírásra dr. Pusztai Tamás – akinek időközben lejárt az igazgatói megbízatása – megint beadta jelentkezését, de mellette dr. Tóth Arnold megbízott igazgató is pályázott. Végül zárt ülésen mellette döntött a testület.

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatói állását is meghirdették, itt dr. Prokai Margit korábbi igazgatót választották újra. A Miskolci Önkormányzati Rendészet élére pedig Kovács László Csaba került, aki eddig – a kezdetek óta – a szervezet vezetői helyettesi feladatait látta el.


Ifjúsági Ház: Költözik? Megszűnik?

Az Ifjúsági és Szabadidő Ház is téma volt a júniusi miskolci testületi ülésen, a képviselők ugyanis kaptak egy levelet Csóka Edit szakszervezeti titkártól, amiben megfogalmazta, attól tart, hogy az intézmény meg­szűnik, mert a rendészet kapja meg az épületet.

Ülésezett Miskolc közgyűlése – 2017. június

Nyári szünet előtti utolsó ülését tartotta szerdán a miskolci testület. A júniusi, miskolci közgyűlési ülésen a képviselők elé közel harminc napirend került, több olyan is, amely városi intézmények vezetői kinevezéséről döntött. A Borsod Online olvasóit élőben tudósítottuk az ülésről.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában