Helyi közélet

2017.04.24. 15:27

Megmentenék a lobogókat Tornaszentandráson

Tornaszentandrás - Két ritka zászló restaurációjára gyűjtenek, hogy kiállíthassák.

Tornaszentandrás - Két ritka zászló restaurációjára gyűjtenek, hogy kiállíthassák.

A múlt tiszteletének jeléül 1933-ban készült zászlókat szeretnének eredeti állapotába visszaállítani és azt elhelyezni méltó helyére Tornaszentandráson. Két olyan zászlóról van szó, amelyek nemcsak koruk és szépségük, hanem vélhetően egyedi mivoltuk miatt is érdemesek arra, hogy megőrizzék az utókornak, tudtuk meg Megyeri Jánostól, aki a zászlómentő akció fő motorja, és a lobogók jó ismerője.

Az egyik országzászlóként funkcionált, nemzeti trikolor színű." Megyeri János

– Az egyik országzászlóként funkcionált, nemzeti tri­kolor színű, az egyik oldalán a Nagy-Magyarország térkép hímezve, jelölve rajta az akkori jelentős városok, illetve a Hiszek Magyarország feltámadásában szöveg. A másik oldalán a magyar korona kihímezve Istenért, hazáért felirattal. De Tornaszentandrás neve is bele van hímezve, három háromszögben pedig rojtokkal, bojtokkal van díszítve – magyarázza.

A tornaszentandrásiak által felkutatott információk szerint ezekből az országzászlókból mintegy ezer darab készült, de jó részük megsemmisült. Ezt a példányt a plébánia padlásán találták meg elrejtve. Ennek megfelelően sérült és megviselt állapotban van.

Látta restaurátor

– A másik egy úgynevezett Levente-zászló, az egyik oldalán Szűz Mária a kis Jézussal kihímezve és a szöveg, Magyarország Nagy Asszonya, szép Hazámat ó ad vissza! Tartozik hozzá egy szalag, amin a felirat szerint a készítője Fáy Barnáné volt – meséli Megyeri János.

Fáy Barna az utolsó Abaúj-Torna vármegyei főispán volt, feleségével együtt Komjátiban éltek, onnan járt be Kassára dolgozni.

A Levente-zászló a szemtanúk szerint a kápolna előtti, kúp alakú kőépítményre volt felerősítve, ugyanis Tornaszentandráson táboroztak a leventék, mielőtt a frontra vitték volna őket, ahonnan a nagy részük soha nem tért haza.

A két zászlót már megtekintette egy budapesti resta­urátor, aki vállalta a helyreállítást, azt követően pedig a település műemléképülete, az ikerszentélyes templom lenne az otthonuk. Jelenleg vegyi anyaggal kezelve a rovarkár ellen, szakszerűen feltekerve várják a sorsuk alakulását. Tornaszentandráson gyűjtésbe kezdtek a helyreállításhoz, a Tornaszentandrási Egyházközség 55600136-10007943 számú számlaszámára várják a felajánlásokat.

ÉM-HI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában