Helyi közélet

2017.04.17. 09:33

Már „gyógyulhat” az Öreg halász

Miskolc - Meghosszabbították a kampányt a festmény megmentésére.

Miskolc - Meghosszabbították a kampányt a festmény megmentésére.

A tervezettnél két héttel később, április 18-án utazik a restaurátorhoz Csontváry Kosztka Tivadar Öreg halász című festménye, tudtuk meg Vass Nórától, a világhírű művet tulajdonló Herman Ottó Múzeum munkatársától. A kampányt még januárban indította a múzeum, és március 31-én ért volna véget, abból a célból, hogy városi üggyé váljon a festmény ügye: egyrészt minél többen megnézzék, másrészt támogassák a restaurálási költségeket. Az Öreg halász ugyanis „megfáradt”. Vízszintes repedések vannak rajta, a szakemberek attól tartanak, lepereg az egész. 1964-ben restaurálták utoljára.

– Sikeres volt a kampány, sokan voltak kíváncsiak a képre, és mind magánszemélyek, mind cégek szép számmal nyújtottak támogatást – mondta Vass Nóra. A magánszemélyek úgy 200 ezer forinttal járulnak hozzá a költségekhez, a cégek által nyújtott támogatás pontos összegét még nem tudták megmondani.

– A pályázati forrásból és a támogatásokból már rég megvan a restaurálás összege, de szeretnénk egy exkluzív albumot is megjelentetni az ügyről, és műtárgyszállító dobozokat is vásárolnánk – tudtuk meg Vass Nórától.

ÉM-HM


Még egy akció

A múzeum még egy akciót szervez, a város napjához kötődően (május 11.) állítják ki, majd megvásárolható lesz több, a miskolci fotóklub által felajánlott természetfotó, a bevétel szintén az Öreg halász felújítását segítheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában