Helyi közélet

2017.02.21. 09:18

Lassan elfogynak az ápolók a kórházakból

Borsod-Abaúj-Zemplén - Elég vonzó lesz-e az ápolói pálya a béremelés és az ingyenes képzési lehetőség után?

Borsod-Abaúj-Zemplén - Elég vonzó lesz-e az ápolói pálya a béremelés és az ingyenes képzési lehetőség után?

Közel ötezer ápoló hiányzik a magyar kórházakból. Talán javít a helyzeten az egészségügyben a tavaly elindult béremelési program. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a napokban arról beszélt, hogy 2019-ig összességében 65 százalékos béremeléshez jutnak az ápolók, és a következő három évben háromezer középiskolát végzett diákot támogat a kormány ösztöndíjjal az OKJ-s ápolói tanfolyam elvégzésében. Megyénkbeli kórházakban érdeklődve kiderült, bizony nem rózsás a helyzet, az ápolóhiány szinte mindegyik egészségügyi intézményt sújtja. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházba például akár 50 ápolót is fel tudnának venni azonnal.

Ápolók nélkül nincs gyógyítás

Egy olvasónk számolt be a napokban arról, mekkora problémát okoz saját tapasztalatai szerint a kórházakban az ápolóhiány. Idős szüleit az elmúlt években 3 miskolci kórházban is kezelték, úgyhogy saját szemével látta a nővérek helyzetét és munkáját. Mint mesélte, nemcsak az a baj, hogy kevés az ápoló az osztályokon, hanem hogy akik ott vannak, azok ingerültek és sokszor „beszólnak” a betegeknek, főleg az időseknek.

A legnagyobb terhelésnek kitett osztályokon hiányzik a legtöbb ápoló. Nyilas Judit

– Az egyik osztályon például azt mondta a nővérke a 82 éves édesanyámnak, hogy ha nem járkál, akkor megy a tepsibe. Pedig az édesanyám gerincműtött, agyi vérkeringési problémái is vannak, a vérnyomása ingadozik, tehát egyébként is nehezen mozog, de a kórházban a nyugtatók miatt még jobban lelassult. A nővérek nem segítettek az édesanyámnak a fürdésben, és a vizeletes ágyneműjét sem húzták át több órán keresztül. Amikor azonban én szerettem volna ezeket megcsinálni, azt mondták az ápolók, hogy az nem az én dolgom – sorolta háborogva olvasónk. Kérte, nevét ne írjuk meg, hiszen idős szüleinek a jövőben is szükségük lesz kórházi kezelésre.

65 százalékos

Talán javít a helyzeten az egészségügyben a tavaly elindult béremelési program. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a napokban arról beszélt, hogy 2019-ig összességében 65 százalékos béremeléshez jutnak az ápolók, és a következő három évben háromezer középiskolát végzett diákot támogat a kormány ösztöndíjjal az OKJ-s ápolói tanfolyam elvégzésében. (Megjegyzendő, az ingyenessé vált felnőttoktatás korhatár nélkül bárkinek lehetővé teszi két OKJ-s szakma ingyenes megszerzését.)

Megyénkbeli kórházakban érdeklődve kiderült, bizony nem rózsás a helyzet, az ápolóhiány szinte mindegyik egészségügyi intézményt sújtja. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban például akár 50 ápolót is fel tudnának venni azonnal, ha jelentkeznének. De sajnos nem jelentkeznek, inkább elmennek, tudtuk meg Nyilas Judit ápolási igazgatótól. Elmondta: az idősebb ápolók éltek azzal a lehetőséggel, hogy 40 év munkaviszony után elmehettek nyugdíjba. Ők bizony magukkal vitték sokéves tapasztalatukat, tudásukat. Sokan külföldön kerestek munkát, ez a jelenség az utóbbi egy évben némileg csökkent, de voltak olyanok is, akik elhagyták a pályát.

„Kissé elkésett”

Megtudtuk: a megyei kórház 3 telephelyén 2000 a szakdolgozók száma, közülük 1000 fő műszakos beosztásban, közvetlenül a betegágyak mellett dolgozik. A legnagyobb terhelésnek kitett osztályokon hiányzik a legtöbb ápoló, az onkológián, az ideggyógyászaton, a traumatológián, a sebészeten és az I. gyermek­osztályon, valamint a sürgősségi ellátásban. Nyilas Judit jelezte: a tanév végén 18 ápoló és 12 csecsemő- és gyermekápoló végez az MSZC Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnáziumában.

– Ez még volumenében sem teszi ki azt a létszámot, amire most nekünk sürgősen szükségünk lenne. Az intézkedések jó irányt mutatnak, de úgy tűnik, hogy ezek kicsit megkéstek – fogalmazott az ápolási igazgató.

A tervek

Az egészségügyben 2016. szeptembertől új bértáblát vezettek be, aminek köszönhetően a szakdolgozók és mentőápolók átlagosan 26,5 százalékos alapbéremelést kaptak.

Rétvári Bence államtitkár bejelentette: idén novemberben újabb 12 százalékkal nő majd az ápolók fizetése, 2018-ban és 2019-ben pedig 8-8 százalékos emelést terveznek.

Megszűnt a képzés

Az ózdi Almási Balogh Pál Kórházat is sújtja az ápolóhiány, tudtuk meg dr. Béltezki János főigazgatótól. Az ő helyzetüket az is nehezíti, hogy 8–10 éve megszűnt a városban az érettségi utáni, OKJ-s ápolóképzés, legközelebb Egerben vagy Miskolcon szerezhetnek ilyen képesítést a fiatalok.

„Akik azonban elmennek Ózdról, ritkán találnak vissza”, fogalmazott a főigazgató. Jelenleg azért nincs nagy baj, mert a nyugdíjba vonuló ápolókat visszafoglalkoztatja a kórház. 10-12 ilyen dolgozójuk van, de a főigazgató szerint 4-5 év múlva bizonyos szakmák terén komoly bajba kerülhet az intézmény. Hangsúlyozta: a bejelentett intézkedéseket jó iránynak tartja, hiszen az ápolói szakma társadalmi és anyagi megbecsülésének növelése a pályán tarthatja a szakdolgozókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában