Helyi közélet

2017.02.19. 21:15

Jobban óvnák a kaptárköveket

Szomolya - Szomolyán biztonságosabban, de távolabbról csodálhatjuk a történelmi emlékeket.

Szomolya - Szomolyán biztonságosabban, de távolabbról csodálhatjuk a történelmi emlékeket.

Huszonegy helyszínen 38 kaptárkövet, kaptárkőcsoportot érint a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) nyertes pályázata, amelynek keretében bemutathatóvá tennék, restaurálnák, illetve jobban óvnák a történelmi emlékeket. Tibolddarócon és Szomolyán egy-egy, Cserépváralján nyolc helyszínt érint a fejlesztés.

A programra a BNPI 180 millió forint uniós támogatást kapott, jelenleg a tervezés zajlik, a közbeszerzés lefolytatása után pedig jövő év végéig tart a projekt.

Az a feladatunk, hogy megőrizzük őket a jövő nemzedékek számára is.” Rónai Kálmánné

Értékek

A pénteki, szomolyai sajtótájékoztatón Guczi István polgármester hangsúlyozta a szomolyai értékeket, külön a kaptárköveket, amelyekből itt található a legtöbb. Megőrzésükhöz szükség van erre a pályázatra. Tállai András, a térség országgyűlési képviselője is dicsérte a falu nevezetességeit, a cseresznyén túl a kőkultúrát, a bányákat, a barlanglakásokat. Örült, hogy a BNPI vállalta a feladatot a bükkaljai kaptárkövek megőrzésére és forrást is szerzett ehhez.

Rónai Kálmánné, a BNPI igazgatója beszámolt arról, hogy az előző uniós költségvetési ciklusban 9 milliárd forintot nyertek, s már most is vannak jóváhagyott, megkezdődött pályázataik.

– A Bükkalján 21 helyszínen, régészeti lelőhelyen 38 kaptárkő, illetve több fülkés kúpból álló csoport ismert. Ezenkívül az országban a Visegrádi-hegységben, a Budai-hegységben is vannak kaptárkövek, de a bükkiek jelenléte sűrűbb, és jobb állapotúak is. Eddig sok száz évet kibírtak, az a feladatunk, hogy megőrizzük őket a jövő nemzedékek számára is – mondta Rónai Kálmánné. Kifejtette, Szomolya kiemelt helyszín lesz, ahol biztonsági, bemutató- és oktató-kiszolgáló létesítményeket építenek, eltávolítják a nem őshonos vagy agresszív fajok egyedeit, megszüntetik a sziklarepedéseket (s az ezekben megtelepedett növényeket) és a taposási eróziót, valamint szemléletformáló tevékenységet is végeznek.

Védik

– Most nem biztonságos a tanösvény, lesznek platformok, amelyek védik a kövek és a látogatók épségét is. Sokan szeretnek felmászni a kövekhez, a projekt részeként viszont igyekszünk távolabb vinni a turistákat a kaptárkövektől, de olyan helyeket alakítunk ki, ahonnan jobban szemügyre vehetik ezeket a védett emlékeket – hangsúlyozta Rónai Kálmánné.

A tervek között szerepel a kaptárköveket bemutató interaktív honlapok létrehozása, ahová a látogatók is tölthetnek majd fel tartalmakat, vagy 3D-s, virtuális túrákat tehetnek. Az internetes kiadványokon kívül készülnek hagyományos térképek, katalógusok is, valamint a túra­vezetőket is továbbképzik.


Területkezelési központ

A térséget egy másik nemzeti parkos pályázat is érinti. A BNPI fejleszti az őrszolgálatát, s Tardon is kialakítanak egy területkezelési központot. A cél, hogy az igazgatóság teljes működési területén megvalósuljon a természetvédelmi őrzés, kezelés. A 124 ezer hektárnyi védett természeti területet az őrszolgálatnak kell karbantartania. A BNPI-nek három központja működik saját helyen, a többin vagy nincs központjuk, vagy bérlik a helyet. Ez indokolja a gépjárműpark fejlesztését, az őrszolgálati irodák fejlesztését, az új tardi központ létesítését.


Európai uniós támogatással harmincnyolc bükki barlangot korszerűsít a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága (BNP) a Bükk hegység Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyei területén - közölte Rónai Kálmánné, a társaság igazgatója és Riz Gábor fideszes országgyűlési képviselő pénteken, a lillafüredi Szent István-barlangban tartott sajtótájékoztatón.

A Bükki Nemzeti Park vagyonkezelésében lévő terület 2004-ben zárt be, azóta folyamatosan romlott a park állapota

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában