Helyi közélet

2017.01.10. 13:42

„Anya! A szekrényemben nézz szét, és vidd el, amit lehet!”

Miskolc - Az elromlott kazán és egy fiatalember posztja indította el a miskolci vállfás akciót.

Miskolc - Az elromlott kazán és egy fiatalember posztja indította el a miskolci vállfás akciót.

Szoktam segíteni. Ha az ember megteheti, miért ne segítene? Együtt érzek a nélkülözőkkel – mondta Reményi Ágnes, aki elsőként érkezett az Erzsébet tér sarkára meghirdetett akcióra kabátokkal felpakolva. Elárulta azt is, hogy ha tud, segít, nála ez rendszeres, nem évszakfüggő.

– Nekem nagyon sokat számít, hogy ne legyünk közömbösek, és örülök, hogy tudok adni. Inkább én adjak, mintsem hogy nekem adjanak! – ezt már a Tünde néven bemutatkozó hölgy mondta. – Amikor tudok, akkor a karitatív dolgokban ott vagyok. És nem azért, mert… hanem egyszerűen szeretem az embereket. Nagyon sajnálom azokat, akik most kint vannak az utcán. Valamikor meleg teával, zsíros kenyérrel, de segítek.

Kérdésünkre, hogy mindezt lehet-e a tanítani, nemmel felelt Tünde: „Ez belülről jön. A fiam Angliában él, de azt mondta: „Anya! Nézz szét a szekrényemben, és vidd el, amit lehet!” Hát ennyi.

Bíró Dénesnek a felesége látta a Facebookon a kezdeményezést. Ő pakolta össze a szekrény mélyén található, nekünk már felesleges ruhadarabokat – árulta el. – Fontosnak tartjuk, hogy segítsünk azoknak, akik sokszor csak kiülnek a földre és nincs semmijük – tette hozzá.

Szolidaritás és emberség

Rózsa Edit „miskolci nőként” mutatkozott be, és mint mondta, személyes okokból szervezte meg a hétfő esti „vállfás” akciót.

– Arra ébredtem szombat reggel, hogy lefagy a leheletem, mert nem működik a kazán – tudtuk meg tőle. – Gyakorlatilag azzal szembesültem, hogy milyen hidegben aludni. Iszonyatos fájdalom… A telefonhoz nyúlva, majd a Facebookra klik­kelve egy fiatalember posztjára bukkantam, aki arról írt, hogy egy akasztóra kirakott egy kabátot és azt egy hajléktalan levette, majd megölelte őt. Azt gondoltam, hogy valami hasznosat kell csináljak, valami hasonlót. Volt egy paplanom, pulóverek és egyebek, és indulás előtt kiposztoltam, hogy ha valakinek van kedve, jöhet. Fiatalok jöttek, ismeretlenek és barátok. De a leglényegesebb az, hogy semmi sem tudja kiölni az emberekből a szolidaritást és az emberséget. Ha valaki segítségre szorul, akkor ha tud tenni, tegyen. Ha ennek az a vége, hogy kevesebben fognak éjjel fázni, akkor már elértük a célunkat.

ÉM-JLI



Miskolcon is megjelentek a szabadon elvihető kabátok

Miskolc - A napokban Miskolcon is elindult a Szabadfogas nevű kezdeményezés. A rendkívüli hideg miatt létrejött akció célja, hogy meleg ruhával lássák el a rászorulókat, főleg az utcán élőket. Miskolcon a város több pontjára akasztottak már ki szabadon elvihető kabátokat, pulóvereket. Szabadfogas pontok Ózdon és Sárospatakon vannak.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában