Helyi közélet

2016.12.02. 07:48

Jövőre már ha nem készítünk, akkor is lesz adóbevallásunk

Miskolc - 2017-ben a NAV készíti el az szja-bevallásokat, erről is szó volt az egyetemi szakmai napon.

Miskolc - 2017-ben a NAV készíti el az szja-bevallásokat, erről is szó volt az egyetemi szakmai napon.

Az adórendszer és a könyvvizsgálat aktuális kérdéseiről tartotta nyolcadik szakmai napját a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának Pénzügyi és Számviteli Intézete. A rendezvényen Tamásné Czinege Csilla, a Nemzetgazdasági Minisztérium adószakmai ügyekért felelős helyettes államtitkára a NAV szerepéről beszélt az adókapcsolatok átalakulásában, kiemelve a vállalkozások partnerként kezelését és a személyi jövedelemadó (szja) bevallásával kapcsolatos változásokat.

Az adózói bejelentések jelentős emelkedését várjuk.” Tamásné Czinege Csilla

Majd a NAV

A legfontosabb újdonság az szja-bevallás kapcsán, hogy jövőre a magánszemélyek – kivétel az egyéni vállalkozók, az őstermelők, valamint áfafizetésre kötelezett személyek – esetén elkészíti a NAV, amit kiegészíteni, felülírni is lehet. Ám fontos tudni, hogyha semmilyen jelzést nem teszünk a hatóság felé az általuk elkészített, úgynevezett adóbevallási tervezett kapcsán, akkor automatikusan az lesz az adóbevallásunk.

– A bevallási űrlap kitöltését segítő programot az adózók 83 százaléka használja, ám elenyésző azok száma, aki aztán ügyfélkapun keresztül adja fel – mondta a helyettes államtitkár. Ezt a tendenciát is megváltoztathatja az új rendszer, hiszen a munkáltatóktól kapott és megszűrt információk alapján elkészülő bevallási tervezetet a legkönnyebben ügyfélkapus regisztrációval lehet megtekinteni és módosítani a NAV által fejlesztés alatt álló felületen. Igaz, március 15-ig elektronikusan, postai úton, sőt sms-ben az is kérhető, hogy postázzák.

Az internetes felületet is bemutatta előadásában Tamásné Czinege Csilla, amely szerint valóban jól átlátható felületen, pár kattintással lesz lehetőség véglegesíteni az adóbevallást. Azt is hangsúlyozta: akinek nem szerteágazó a bevétele és nem kell jelentősen kiegészítenie a tervezetet, az reményeik szerint egy okoseszközről, így mobiltelefonról is el tudja majd intézni az adóbevallását.

Lehetnek eltérő adatok

– Abból azért lehet probléma jövő április-május környékén, hogy az adózók azzal szembesülnek a tervezet megtekintése után, hogy munkáltatójuk más adatokat jelent le, mint a valóság, az adózói bejelentések jelentős megemelkedését várjuk – mondta a helyettes államtitkár. Hozzátette: azon is dolgoznak, hogy a bevallással együtt bankkártyás adóbefizetésre is legyen lehetőség, de jövőre még lesz mód munkáltatói bevallás benyújtására is.

A vállalkozókról adózói minősítést készítenek és a megbízható kategóriába tartozó cégeket partnerként kezelve igyekeznek segíteni, minél inkább csökkentve a bürokráciát és előnyben részesítve őket. Így például ezek a vállalkozások rövidebb határidővel juthatnak majd az áfához.


Adózói előnyök

A megbízható adózó

  • ellenőrzésének időtartama maximum 180 nap;
  • kötelezettség elmulasztása esetén nincs bírság, csak figyelmeztetés;
  • bírság csak a kiszabható felső határának fele lehet;
  • automatikus részletfizetési kedvezmény jár.

  • A számvitel 50 árnyalata

    Dr. Musinszki Zoltán rektorhelyettes köszöntőjében elmondta, a számviteli szak nem a legkedveltebb és legsikeresebb, felteszik a kérdést: tényleg ennyire szürke? Azonban, ahogy a szürkének, úgy a számvitelnek is ötven árnyalata van. Prof. dr. Pál Tibor intézetigazgató a gyakorlatban használható tudás átadását hangsúlyozta, amiben partnerük a NAV. Köszönetképpen az adóhatóság több munkatársának oklevelet adtak át. A szakmai napon az adóhatósági ellenőrzésekről, a bankadó változásairól, a hitelintézetek pénzügyi szabályozásáról és költségvetési aktualitásokról is tartottak előadást.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában