Helyi közélet

2016.11.09. 12:08

Újra egyértelmű forgalmi rend a zsolcai körforgalomban

Miskolc - A hétvégén már új útburkolati jelek mellett vezethettünk.

Miskolc - A hétvégén már új útburkolati jelek mellett vezethettünk.

Elkészült a hiányzó és lekopott útburkolati jelek újrafestése a zsolcai körforgalomban, így újra mindenki számára teljesen egyértelművé vált, hogyan kell közlekedni itt.

Az év elején foglalkoztunk először a zsolcai körforgalom ügyével, azt elemezve, hogyan kell a csomópontban közlekedni és kinek van elsőbbsége. Mint megírtuk, a bizonytalanságot az okozhatja az autósok számára, hogy a körforgalomban teljesen lekoptak az útburkolati jelek.

Nem volt szerződés

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. megkeresésünkre akkor arról tájékoztatott, hogy nem minden útburkolatijel-felújító festést végeznek saját kivitelezésben, ugyanis nincs elég kapacitásuk. A munkák elvégzésével külső vállalkozókat bíznak meg, melyhez közbeszerzési eljárásokat hirdetnek. 2015-ben azonban nem sikerült szerződést kötni, mert a nyertesnek kihirdetett vállalkozó végül visszalépett a szerződéskötéstől. A társaságnak így új közbeszerzést kellett kiírnia.

Szeptemberben azt a választ kaptuk, hogy a burkolatjelfestés egész országra kiterjedő közbeszerzési eljárása akkor éppen folyamatban volt. Ennek befejezése pedig az év vége felé várható. A legsürgetőbb festési feladatok elvégzésére azonban még idén sor kerül. A munkát a 3-as számú Budapest–Miskolc–Tornyosnémeti főút Miskolc átkelési szakaszával kezdik el, amelybe a zsolcai körforgalom is beletartozik.

Ígérték, elkészült

Ez a hétvégére történt meg, így ismét egyértelmű jelzések mellett lehet közlekedni a mindennap hatalmas átmenő forgalmat lebonyolító körforgalomban, amelyben egyébként a hiányzó útburkolati jelek ellenére nem nagyon történt baleset az elmúlt egy-két évben. Ahogy arról írtunk: a dudát viszont gyakran nyomták amiatt, hogy eltérően értékelték, kinek van elsőbbsége a zsolcai kihajtó után. Ez most már nem lehet vita tárgya.

Így közlekedhetünk most

Az útburkolati jelek hiányában semmi nem akadályozta meg az autósokat abban, hogy Miskolc irányából behajtva a külső sávba ne hajtsanak ki Felsőzsolca felé, hanem továbbhaladva a következő kihajtót használják. Sőt, ebben az esetben elsőbbségük is volt. Az új festés két sávon engedi be a forgalmat Miskolc irányából, a külső sávból pedig csak Felsőzsolca felé lehet kihajtani, a záróvonal még a sávváltást is megakadályozza. A második kihajtót – vagy visszafordulva a harmadikat – a belső sávból tudjuk megközelíteni. A körforgalom egyébként a felsőzsolcai kihajtó után már végig egysávos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában