Helyi közélet

2016.11.23. 16:55

Két művész is részesül a 15. Múzsa díjban

Miskolc - Két önálló díjat ítélt meg az alapítvány kuratóriuma.

Miskolc - Két önálló díjat ítélt meg az alapítvány kuratóriuma.

2002-ben adták át először a Miskolci Múzsa Díjat, amelyet akkor Müller Péter Sziámi, a Miskolci Operafesztivál ötletgazdája kapott meg. Az elmúlt tizennégy évben a kultúra számos területéről volt díjazottja az alapítványnak, tavaly Szabó Balázs orgonaművész vehette át az elismerést.

Az idei díjazott személyét sajtótájékoztatón jelentették be kedden délelőtt a Miskolc Autó Audi szalonjában, ami nem véletlen, mondta el Szekeresné Gotthardt Zsuzsanna értékesítési igazgató.

Szobrász először

– Igazi lokálpatrióta cégként 2010 óta támogatjuk a jó ügyeket. Az Audi a konszern prémium autója, ami a kultúra, a művészet és a tudományok támogatásához méltó – tette hozzá az igazgató gratulálva az idei díjazottaknak.

A Miskolci Múzsa Díj Alapítvány kuratóriuma ugyanis többszöri ülésén úgy döntött, két önálló díjat is kioszt, amelyet Szabó Virág és Szanyi Borbála szobrászművészek vehetnek át 2017. január 21-én, a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett átadón.

– Miskolc bővelkedik olyan művészekben, akik szerte a világon jó hírét viszik a városnak, ilyenek az idei díjazottak is. Viszont most először kapja szobrász a Miskolci Múzsa Díjat – tájékoztatott dr. Torma András, a Miskolci Egyetem rektora, a kuratórium elnöke. – A kuratórium jól döntött, hogy ők kaphatják meg az elismerést, és hogy nem megosztott, hanem önálló díjat vehetnek át – tette hozzá.

Külön érdekesség, hogy a díjazottak jól ismerik egymást, a két családot szoros barátság fűzi össze, és egymás szomszédságában laktak. Mindketten a Képzőművészeti Főiskolán tanultak, és a fővárosban élnek, de megmaradtak lokálpatrióta miskolcinak.

Szabó Virág alkotása például dr. Velkey László portrészobra a megyei kórház gyermekosztályának aulájában és a Görög Kisebbségi Emlékmű a Torontáli utcán. Szanyi Borbála legismertebb munkája Mancs kutya szobra a belvárosban, de ő készítette Jókainé Laborfalvi Róza színház előtti téren található és dr. Dévald József megyei kórházbeli szobrát is.

A Miskolci Múzsa Díj

Az elismerést a Szinva Net Zrt. alapította, létrehozásával a miskolci kulturális élet értékeit szeretné megőrizni az utókornak. A Miskolci Múzsa Díj Alapítvány támogatói köre a Műépítész Kft., a Tell-Vill Kft. és a Szinva Net Zrt., a cégek vezetői alkotják az alapítvány tanácsadó testületét. Az alapítvány kuratóriumának elnöke az egyetem mindenkori rektora. Tagok még dr. Dobrik István, a Miskolci Galéria nyugalmazott igazgatója, Fuhrmann Géza, a DVTK utánpótlás igazgatója, Hajnal József, a HIRFOR cégvezetője, Kiss László, a Russmedia Lapcsoport főszerkesztője és Pálf­fy Gábor, a MOL Petrolkémia Zrt. kommunikációs vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában