Helyi közélet

2016.11.08. 11:20

Interjú: Bródy János

Miskolc - Béres Szabi beszélgető partnere a Kossuth-díjas énekes, gitáros, zeneszerző, szövegíró Bródy János volt, aki mesélt a kezdetekről és miskolci élményeiről is az olvasóknak.

Miskolc - Béres Szabi beszélgető partnere a Kossuth-díjas énekes, gitáros, zeneszerző, szövegíró Bródy János volt, aki mesélt a kezdetekről és miskolci élményeiről is az olvasóknak.

Béres Szabi: Milyenek a Miskolchoz kötődő emlékei?

Bródy János: Mondhatni különleges... Vannak szép emlékeim, hiszen nagy sikerű koncertek voltak itt annak idején már az Illéssel és a Fonográffal is, aztán vannak nem túl kellemes emlékek, hiszen az első popfesztivál alkalmából, ami Diósgyőrben zajlott, utána volt némi összeütközésem a rendfenntartó erőkkel, így Miskolcra jártam tárgyalásokra. Örömmel érkeztem most ismét ide, hisz Miskolc egy jó város azért.

Béres Szabi: Hogyan tört be a zene az életébe és szülei miként fogadták mindezt?

Bródy János: Érettségi után bekerültem az Illés zenekarba és egyben felvételt nyertem a Műszaki Egyetemre, de mire lediplomáztam az Illés zenekar már országosan ismert volt, úgyhogy a sorsom elvégeztetett és zenész lettem. Szüleim pedig annyit mondtak hogy, ameddig rendesen tanulok az egyetemen nem szólnak bele mire fordítom a szabadidőmet.

Béres Szabi: Az első dalokat mikor és hogyan írta?

Bródy János: 1965-ben írtuk Szörényi Leventével az első magyar nyelvű rock számokat, némely rocktörténész szerint az a négy számos kislemez, ami 66-ban jelent meg, az a magyar rockzene origója, később aztán az Illés zenekar dalai mindig szerepeltek a slágerlistákon. A zenekar 1973-ban fejezte be működését, ezek után pedig a Fonográfban folytattuk. 1977/78 tájékán kaptam egy felkérést önálló estekre, az Egyetemi Színpadon és a Várszínház és tulajdonképpen ez jelentette a szóló pályafutásom kezdetét. 1980-ban megjelent első szólólemezem a "Hungarian Blues" és gyakorlatilag ennek a sikere engem önálló művésszé avatott.

Béres Szabi: Szakmailag sok elismerésben és nívós díjakban részesült a pályája során, mégis mire a legbüszkébb?

Bródy János: Sokféle műfajban kipróbáltam magam mint szerző, és mint előadó is, sikerült olyan produkciókat létrehozni, melyek emlékezetesek maradtak, az Illés és Fonográf zenekar dalai, de mondhatnám Koncz Zsuzsa életművét, ami már a negyvenedik lemeznél tart, és ezen a lemezen is számított rám Zsuzsi mint szerzőre és közreműködőre. Ezenkívül Halász Jutka lemezeivel azt gondolom, hogy több generáció számára (gyerekek számára) adtam lehetőséget arra, hogy szép és értelmes dalokat hallgassanak, de a szóló karrierem is ide sorolható ami 1980-óta töretlen.

Béres Szabi: 2011-ben megjelent "Illés szekerén" c. albuma egy záró album is lett volna, ha jól tudom?

Bródy János: Igen úgy gondoltam, hogy az Illés szekerén c. albummal le is zárhatom a pályafutásomat, de hát ennek a sikere végül is nem hagyott nyugton és így született a "Ráadás" album, amely most tavasszal jelent meg és ezen vadonatúj dalok is szerepelnek.

Béres Szabi: Tervek?

Bródy János: A közönség szeretete éltet, így ameddig ők mellettem vannak mást nem kívánhatok magamnak!

Béres Szabi: Köszönöm a beszélgetést Művész Úr!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában