Helyi közélet

2016.11.20. 20:01

„Anya 13 év alatt egyszer sem jött el, hogy meglátogasson”

Alsózsolca - Kedves olvasóink! Tegyük szebbé együtt a nehéz sorsú gyerekek ünnepét!

Alsózsolca - Kedves olvasóink! Tegyük szebbé együtt a nehéz sorsú gyerekek ünnepét!

– Anya minket nem szeret – mondta ki a szívszorító mondatot a 9 éves Titi Szabina, amikor ellátogattunk az alsózsolcai Nefelejcs Lakásotthonba, hogy megismerjük az ott élő gyermekek életét. Idei karácsonyi Segítünk akciójának adományait ugyanis a település gyermek­otthonának és két lakásotthonának ajánljuk fel.

Szabina augusztusban került a lakásotthonba. Édesanyjáról nem mesélt sokat, bizonyára fájók az emlékek, de a család többi tagjáról szívesen beszélt.

Jobb itt

– Négyen vagyunk testvérek. Ági kollégiumban van, ő csak hétvégén jön ide a lakásotthonba. Az egyik bátyám a mamámnál van, Gáborka meg nevelőszülőknél. Itt jobb, mint otthon volt – állapítja meg. De arról nem szívesen beszél, hogy milyen volt otthon, inkább az mondja: „Nem emlékszem.” Azt azért elárulja, hogy az édesapja is mamánál lakik, azaz a nagymamánál, és szeretné a karácsonyt náluk tölteni. De nem biztos, hogy ez sikerül, mert „kellenek hozzá a papírok”.

Szabina egyébként kedves, mosolygós kislány. Amikor azt kérdezzük tőle, hogy meg szokták-e látogatni a szülei, akkor állapítja meg csüggedten: Anya nem szokott jönni, ő nem szeret minket.

Viszont szívesen emlékszik régi karácsonyi estékre.

– Volt karácsonyfánk, azon szaloncukor és ajándékot is kaptunk. Én Barbie babát – újságolja csillogó szemekkel. Hozzáteszi: – Szép volt az a karácsony.

Szabina elárulja azt is, hogy mi a legfőbb kívánsága. Kislányos ajándékokról álmodik: babáról, játékbabakocsiról és babaházról. De ezeket csak némi unszolásra árulja el, Józsi, a nagyfiú biztatja, mondja el nyugodtan a kívánságait.

Anya nem jött

Józsi, azaz Lakatos József már 17 éves, szintén a lakásotthon lakója és az idén végez a szakközépiskolában. CNC-esztergályos lesz, már várják a Bosch-ban, hisz odajár gyakorlatra már két éve.

– De nem biztos, hogy az iskola után elkezdek dolgozni, mert szeretnék még tanulni. Érdekel a festőszakma és a rendészet is.

Amikor a családjáról kérdezzük, ő is zárkózott lesz. Bizonyára nem könnyű megosztani idegenekkel a nyomasztó emlékeket.

– Engem 13 évvel ezelőtt hoztak el a családomtól. Az anyukám azóta egyszer sem látogatott meg. Az apukámmal és a testvéreimmel tartom a kapcsolatot, hozzájuk el szoktam menni. A karácsonyt is ott töltöm, de nekünk az is csak olyan, mint bármelyik hétköznap – jelenti ki Józsi, de aztán kiderült, hogy ez mégsem egészen így van. Mert ők is állítanak karácsonyfát, ajándékot vásárol a családtagjainak, a nővére pedig ünnepi vacsorát főz.

Kívánságait azonban semmiképpen nem árulja el nekünk. Inkább azt mondja, neki mindene megvan.

Iskola, tanulás

A Nefelejcs Lakásotthon 11 fős, de jelenleg 7 gyermek lakik itt, ketten pedig szökésben vannak, tudjuk meg Luterán Istvánné szakmai vezetőtől. Az ilyen intézményekben az otthonihoz nagyon hasonló körülmények között élhetnek a gyerekek. Hétköznap az iskola és a tanulás tölti ki a napjaikat, de este besegítenek a vacsora elkészítésébe.

– Józsi például szeret pizzát vagy pizzás csigát sütni, olyankor a többiek itt tüsténkednek körülötte – meséli .

Hétvégén takarítanak a gyerekek, van, akihez ellátogatnak a szüleik, de mindig szerveznek a felnőttek valamilyen érdekes programot. Mozi, múzeum, focipálya, van egy kondipark is Alsózsolcán, máskor bemennek a miskolci, nagy játszótérre. A nyári üdülést pedig ki kell érdemelni. Aki jól viselkedik és jól tanul, a Balaton partján tölthet egy-két hetet. A gyerekeket a tanulásban fejlesztő­pedagógus segíti, de pszichológus is jár rendszeresen a lakásotthonba, tudjuk meg a szakmai vezetőtől.


Amire szükség lenne

Arra kérjük kedves olvasóinkat, hogy tegyük szebbé együtt az alsózsolcai gyermek­otthon és lakásotthonok karácsonyát! A Nefelejcs Lakásotthonban nagy szükség lenne játékokra, meséskönyvekre, valamint fejlesztőjátékokra. Örülnének gyermekruháknak is, valamint olyan eszközöknek, anyagoknak, amelyeket a kreatív foglalkozásokon tudnának felhasználni.

Kérjük olvasóinkat, hogy csomagolják be szépen az ajándéknak szánt adományaikat, és írják rá, hogy mi található benne. A adományokat december 16-áig várjuk lapunk szerkesztőségébe: Miskolc, Zsolcai kapu 3.


„Ajándékok, gyerekek együtt. Nekem ez jelenti a karácsonyt”

Alsózsolca - Tegyük szebbé együtt a nehéz sorsú gyerekek ünnepét!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában