Helyi közélet

2016.10.02. 12:25

„Jön velünk Zim-Züm, a méhecske, Cirmike, a kiscica és még valaki…”

Miskolc - Kirándulás várja a legkisebbeket Zeneország őszi erdejébe. Interjú: Bukáné Kaskötő Mariettával, a Ciróka-koncertek műsorvezetőjével, forgatókönyvírójával.

Miskolc - Kirándulás várja a legkisebbeket Zeneország őszi erdejébe. Interjú: Bukáné Kaskötő Mariettával, a Ciróka-koncertek műsorvezetőjével, forgatókönyvírójával.

„Egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy egy rózsaszínű, csinos ruhácskában, két fodros combocska feláll, és ütemesen, a zenemű váltakozó tempóját követve végigtáncolja az egészet” – meséli Bukáné Kaskötő Marietta, a Miskolci Szimfonikus Zenekar Ciróka koncertjeinek műsorvezetője, forgatókönyvírója. A következő babakoncert október 2-án délelőtt fél 11-kor és délután 16-kor lesz a Művészetek Háza galériájában.

Az első szó, ami eszembe jut a koncertekről: élmény." Bukáné Kaskötő Marietta

Néhány éve már, hogy a legkisebbek is járhatnak hangversenyre, a Miskolci Szimfonikus Zenekar Ciróka babakoncertjeire. Miért fontos az, hogy a gyerekek már 3 éves koruk előtt találkozzanak az értékes zenével?

Bukáné Kaskötő Marietta: Emellett több érvet is fel lehet sorakoztatni. A zene rendkívül jótékony hatással van a gyerekek különböző készségeire: a motorikus, a finom motorikus és a beszédkészségükre egyaránt. De ugyanúgy az emóciókra, azaz az érzelmekre is hat a zene: segíti azok árnyaltabb, rugalmasabb kifejezését. Ezek „csupán” élettani hatások, de ugyanilyen fontos, hogy a zene az emberek személyiségét és lelkét is nagy mértékben formálni tudja. Minél korábban kapják meg a gyermekek ezt az ingert, annál inkább hatást tud rájuk gyakorolni. Számos kutatás bizonyítja, hogy a zenével találkozó és zenét tanuló gyerekek sokkal jobb eredményt érnek el más területeken, mint azok, akik nem foglalkoznak zenével.

Hogyan kell elképzelni a Ciróka-­koncerteket?

Bukáné Kaskötő Marietta: Az első szó, ami eszembe jutott a koncertekkel kapcsolatban: az élmény. A legfontosabb, hogy élményt adjunk a kicsiknek. Élményeken keresztül a gyerekek, de még a felnőttek is sokkal hatékonyabban képesek információkat befogadni, mint a hagyományos, frontális oktatás során. A másik jelszó az interaktivitás. A kicsiket mesefigurák, játékok veszik körül bababarát környezetben, a helyiség hátsó részében pedig banánt, teát és egyéb csemegéket kínálunk nekik. Az előadások forgatókönyvét úgy készítem el, hogy a gyerekek is aktív részesei legyenek a koncertnek. A tematika mindig valamilyen évszakhoz vagy ünnepkörhöz kapcsolódik. Ezúttal az őszi erdő csodás világának járunk utána. Mindehhez pedig a klasszikus zene kifogyhatatlan tárházából hívunk darabokat segítségül.

Az elhangzó zeneműveket történet fogja össze vagy önálló részletek hangzanak el?

Bukáné Kaskötő Marietta: Véleményem szerint elengedhetetlen, hogy valamilyen mesés keretet, történetet adjunk a hangversenynek. Elárulok egy kulisszatitkot: amióta a Ciróka-koncertek forgatókönyvét írom, rengeteg mesét nézek az interneten és a különböző gyerekcsatornákon. Ahogyan már említettem, a következő koncerten Zeneország őszi erdejébe teszünk majd kirándulást. Eddig Cirmike, a kiscica, Zim-Züm, a méhecske és Fáncsi, a kis elefánt kísérte zenés kalandjainkat. Ezúttal azonban egy új szereplő lép majd színre, akinek a nevét most még nem árulom el. A koncertek mindig valamilyen hangszer vagy hangszercsoport köré épülnek. Legközelebb a vonósnégyes és a fafúvósötös, azon belül is a fuvola varázslatos hangjával fogjuk a gyerekeket elbűvölni.

A koncert végén a kicsik a hangszereket közelebbről is megnézhetik, megfoghatják, kipróbálhatják. A Ciróka-­koncertek tehát ötvözik a hangszerbemutatók, a ringatók és a gyermekhangversenyek minden sajátosságát.

Kik a közreműködői a koncerteknek, és kinek mi a feladata?

Bukáné Kaskötő Marietta: Egy hatalmas stáb áll e koncertek mögött. Először is a Miskolci Szimfonikus Zenekar művészeiből alakult kamaraegyüttesek szolgáltatják számunkra az élő zenét. Emellett a titkárság és az iroda valamennyi dolgozója aktívan kiveszi a részét az előkészületekből. Az én feladatom a koncertek tematikájának összeállítása, a forgatókönyvek megírása.

A mesebeli karaktereket is a zenekar tagjai alakítják: Zim-Züm Plachi Rita hegedűművész, Fáncsi Szavári András trombitaművész, Cirmike és a jövő héten debütáló meglepetésszereplőnk Handa Eszter, a zenekar kommunikációs menedzsere.

Amikor nem Ciróka-koncertet vezet, akkor mivel foglalkozik?

Bukáné Kaskötő Marietta: Jelenleg a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetének zeneelmélet tanszékén oktatok több elméleti tantárgyat: többek között zenetörténetet, műelemzést és zeneelméletet. 2012-ben zenetörténészként végeztem a Zeneakadémián, majd ezt követően ugyanitt megkezdtem doktori tanulmányaimat is. Jelenleg már „csak” a disszertációm megírása várat magára. Nagyon szeretek tanítani. Számomra az a legfontosabb, hogy élményt adjak a hallgatóságnak. Legyen az egy bölcsődéskorú kisgyerek vagy egy 22 éves egyetemi hallgató.

Meglep, hogy a hallgatókat is, akik tulajdonképpen már felnőttek, élménytanítással lehet lekötni.

Bukáné Kaskötő Marietta: Pedig így van. Manapság rendkívül magas a fiatalok ingerküszöbe, így állandó kihívást jelent az órákon az érdeklődés felkeltése és annak fenntartása egyaránt. Azt hiszem, épp ez az, amiért annyira szeretem ezt csinálni: folyton azon gondolkodom, hogyan lehetne úgy átadni az ismereteket, hogy az maradandó élményt jelentsen a tanítványaimnak.

Van valami kedves története a Ciróka-koncertekről?

Bukáné Kaskötő Marietta: Nagyon sok aranyos történetem van. A legutóbbi koncerten például az egyik zenedarab alatt arra lettem figyelmes, hogy egy rózsaszínű, csinos ruhácskában két fodros combocska feláll, és ütemesen, a zenemű váltakozó tempóját követve végigtáncolja az egészet. A szülők sem akarták elhinni, hogy álomszuszék gyerekük ilyen ritmusérzékkel rendelkezik. Hatalmas élmény volt ez számomra, hiszen ezekért a combocskákért alkottuk meg a Ciróka-koncertsorozatot.

Ön szerint van jövője a zeneoktatásnak? Ma a közoktatásban már alig van énekóra.

Bukáné Kaskötő Marietta: Kell, hogy legyen! Ha nem lesz, akkor annak hiánya az egész társadalomra ki fog hatni. Sokan csupán közhelynek tartják, hogy a zene mindenkié. Pedig ennek az állításnak igenis mély és komoly mögöttes tartalma van. Akarva-akaratlanul a zene nagy varázserővel bír: képes az emberek személyiségét, lelkét, jellemét formálni. Amíg vannak elhivatott emberek a szakmában, addig biztosan lesz jövője a zenének.


Névjegy

Bukáné Kaskötő Marietta

  • Iskolák: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Zenetudomány szak, Zenetudományi PhD-program.
  • Foglalkozás: zenetörténész, főiskolai oktató.
  • Munkahelyek: Leopold Mozart Zeneiskola, Budaörs, Tóth Aladár Zeneiskola, Budapest (zeneirodalom-tanár), Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont külső munkatársa, múzeumi asszisztens, Szent Miklós Görögkatolikus Óvoda és Bölcsőde, Miskolc (zeneovis és zenebölcsis foglalkozások), 2014-től jelenleg is: Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézet, Zeneelmélet tanszék, főiskolai tanársegéd.
  • Elismerések: Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíj, 2016.
  • Hobbi, szabadidő: főzés, cukrászkodás.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában