Helyi közélet

2016.08.04. 07:15

Sok a kérdés az Y-híd körül

Miskolc - Az önkormányzat nem válaszol. Bíznak benne, hogy megmenthető a projekt?

Miskolc - Az önkormányzat nem válaszol. Bíznak benne, hogy megmenthető a projekt?

Bár a miskolci önkormányzat szerdára ígérte válaszait a miskolci Y-híd beruházás sorsát firtató kérdéseinkre, a levél estig nem érkezett meg. Márpedig sok-sok kérdést vetnek fel az elmúlt napokban történtek.

Hétfőn és kedden beszámoltunk róla: hiába az előkészületek, nem biztos, hogy megépül az Y-híd és a 3. sz. főút belvárost elkerülő szakasza, legalábbis most nem. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatósága ugyanis lapunknak így nyilatkozott: „a vonatkozó előkészítést elvégezték, a kivitelezésre jelenleg a NIF Zrt. nem kapott elrendelést a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól.”

A beruházás három projektet jelentett volna, az Y-hídhoz és az elkerülő úthoz társulna az az intermodális csomópont, amely a Tiszai pályaudvarnál épülne. Ez utóbbi projekt megvalósítását továbbra is kiemelten támogatja a kormány: 7,5 milliárd forintot szánnak rá.

Hogyan tovább?

A most nem támogatott projektek előkészületeibe egyébként nem kevés pénzt (egyes források szerint több száz millió forintot) öltek már bele, kész van a komplett terv, előkészítették a MÁV-telepet a beruházásra, változtattak a terület rendezési tervén.

Információink szerint azért hallgat a városháza, mert még folyamatosan egyeztet az illetékes hatóságokkal, bízva abban, hogy még menthető a projekt.

Meg nem válaszolt kérdéseink egyébként arra irányultak, hogy érdemes-e önmagában megépíteni az intermodális csomópontot a Tiszai pályaudvaron a rávezető utak hiányában, bírnák-e a meglévőek a terhelést. Szerettük volna megtudni, hogy mennyit költött a város az előkészületekre, és hogy mire számíthatnak azok, akiknek ingatlanjai a beruházás „útjában” állnak, és már évek óta nem tudnak tervezni felújításról, fejlesztésről, értékesítésről.

ÉM-HM


Az MSZP az Y-hídról

„Nem hagyhatom és nem is hagyom, hogy a kormány által megígért fejlesztési források ne érkezzenek meg Miskolcra, s a városlakók ne kapják meg azt, ami jár nekik” – fogalmazott szerdai sajtótájékoztatóján dr. Varga László (MSZP) országgyűlési képviselő. Mindezt azután, hogy lapunk beszámolt arról, az Y-híd beruházás elmarad. Dr. Varga László hangsúlyozta: „Az Országgyűlés őszi ülésszakának legelején a parlament elé viszem az Y-híd és az ahhoz kapcsolódó beruházások ügyét.” „Miért esett kútba a beruházás? Nincs elég lobbiereje a miskolci Fidesznek ahhoz, hogy ragaszkodjon az állami ígéretekhez? Vagy az idei első negyedéves lesújtó GDP-adatok késztették meghátrálásra a kormányt? Felelőtlenül ígérgettek?” – sorolta a kérdéseit Varga, firtatva egyúttal azt is, mennyit költöttek különböző hatástanulmányokra, tervekre egy olyan beruházás kapcsán, amelyet, mint most kiderült, meg sem akarnak valósítani.



Miskolc - Bár az előkészületekre sok pénzt költöttek, a közeljövőben mégsem lesz beruházás.

Miskolc - Vajon megépül-e a Miskolcra tervezett út és az Y-híd? Van-e rá forrás?

Miskolc - Intermodális csomópont, azaz vasút-, villamos, helyi és helyközi autóbusz-, taxiállomás lesz egyben.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A kormány határozatban rögzítette a 2022-ig megvalósítandó közútfejlesztési beruházásokat.

Tornyosnémeti - Jövő év végére készül el az M30-as Tornyosnémeti és az országhatár közötti szakasza.

Miskolc - „A Vörösmarty utcán a forgalom már így is sokszor elviselhetetlen.”

Miskolc – Az építkezés alatt senkinek sem lesz könnyű, mondta a projekt vezetője.

Miskolc – Merre megy majd a főút, ami elkerüli a belvárost? A tervezett ipari park is befolyásolja.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában