Helyi közélet

2016.08.04. 07:05

Eladó miskolci telkek csokosoknak

Miskolc - Májusban Miskolc is döntött, városi ingatlanokat értékesít a csokosok számára. Mi történt azóta?

Miskolc - Májusban Miskolc is döntött, városi ingatlanokat értékesít a csokosok számára. Mi történt azóta?

A társasházépítésre alkalmas kilenc telek iránt több érdeklődés volt, de konkrét vételi szándékot még nem jelentettek be – tudtuk meg Pásztor Imrétől, a Miskolc Holding kommunikációs igazgatójától. Lapunk ugyanis arról érdeklődött, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénybevételéhez májusban meghirdetett miskolci ingatlanok kelendőek-e.

Az adásvételi szerződések megkötése folyamatban van. Pásztor Imre

24 helyszínen

Mint arról már beszámoltunk, a testület három hónappal ezelőtt fogadta el az erről szóló rendeletet azzal a céllal, hogy a város segítse azokat a családokat, akik a kormány által nyújtott kedvezményt igénybe szeretnék venni. A rendelet értelmében 24 helyszínen jelöltek ki ingatlanokat értékesítésre, a kijelölésnél fontos szempont volt, hogy a nyomortelep-felszámolási területeken is legyenek csokra alkalmas ingatlanok – hangzott el a májusi testületi ülésen.

Az ellenzék az ülésen bírálta a programot, legfőbb érvük az volt, hogy ez nem a csokot igénybe vevő családok támogatásáról szól, csupán a MIK Zrt. értékesítési projektje. Mint fogalmaztak: az előterjesztés semmilyen szociális gondoskodást nem tartalmaz, csak beszáll a város az üzletbe. Mindezt arra alapozva mondta az ellenzék, hogy vannak olyan városok, települések, ahol ingyentelekkel segítik a csok segítségével építkezni akaró fiatalokat.

Társas és családi

Dr. Kriza Ákos polgármester szerint, ha Miskolc is így járna el, az a közvagyon elherdálása lenne. A városvezetés azt is hangsúlyozta a májusi testületi ülésen, a csok már eleve egy kedvezmény, segítség a családoknak.

A májusban meghirdetett portfólióban külön bontásban kínálják a társasházzal, illetve a családi házzal beépíthető ingatlanokat. Az előbbi esetében találunk 31 millióért vagy éppen 43 millió forintért meghirdetett telkeket, az utóbbinál 3–10 millió forint közötti értékhatárban válogathatnak az érdeklődők.

Folyamatban van

A társasházi lehetőségek közt van például az Álmos utca 24. szám alatti terület, ahol korábban nyomortelepet számolt fel az önkormányzat. Az elfogadott rendelet szerint ennek a területnek 65 millió forint a forgalmi értéke. De a listán szerepel a Bazártömb is, egészen pontosan annak északi és déli oldalán elhelyezkedő ingatlanegyüttesek.

Pásztor Imre arról is tájékoztatta lapunkat, hogy a 28 darab építési telekből eddig hatra érkezett érvényes pályázat az önkormányzati határozatban rögzített eladási áron. „A pályázatok alapján az adásvételi szerződések megkötése folyamatban van. A fennmaradó társasházi, illetve az egyéni építési telkek hirdetése továbbra is megtekinthető a MIK Zrt. honlapján” – tette hozzá.

ÉM-NSZR


Mire igényelhető a csok?

Az alábbi ingatlanokra igényelhető a családok otthonteremtési kedvezménye:

– tizenkét négyzetmétert meghaladó lakószobával és főzőhelyiséggel, ennek hiányában legalább négy négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tévő önálló szellőzésű lakótérrel

– közműves villamosenergia-szolgáltatással

– egyedi fűtési móddal

– közműves szennyvízelvezetési móddal, vagy az előírásoknak megfelelő szennyvízkezelési móddal

– közműves ivóvíz-szolgáltatással, vagy telken ivóvízminőséget szolgáltató kúttal

A vételára nem haladja meg a 35 millió forintot.

– a lakás alapterülete:

1 gyermek esetén minimum 40

2 gyermek esetén minimum 50

3 gyermek esetén minimum 60

4 gyermek esetén minimum 70 négyzetméter.

A csok az alábbi, az igénylővel közös háztartásban élő gyermekek után jár:

A) magzat(ok) után a terhesség betöltött 24. hetét követően

B) az igénylő eltartottja után, aki

– a huszadik életévét még nem töltötte be,

– oktatási intézmény nappali tagozatán tanul és a huszonötödik életévét még nem érte el,

– megváltozott munkaképességű személy és ez az állapota legalább egy éve tart, vagy egy év alatt előreláthatóan nem szűnik meg.


Miskolc - Miskolc is elfogadta azt az intézkedési csomagját, amely a csokhoz biztosít építési ingatlanokat.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Berobbant a CSOK, megbukott a családi csődvédelem, a lakhatási segélyeket pedig megnyirbálták. Közzétette a 2015-ös lakhatási jelentését a Habitat for Humanity: a magyarok még mindig képtelenek lakásokat bérelni, pedig sokkal jobb lenne, mint ész nélkül vásárolni. Utóbbit azonban a kormány is milliárdokkal támogatja, miközben a hitelesek megmentésére nem jut elég pénz. Albert Ákos cikke az Abcúgon.

Budapest - Főleg a 30-as éveikben járók tervezik, hogy biztosan vagy nagy valószínűséggel ingatlant vásárolnak a következő három évben, ebben a korosztályban 22 százalék a potenciális vásárlást komolyan fontolgatók aránya - derül ki a K&H biztos jövő indexéből, amely a 30-59 éves korosztály lakásvásárlási terveit vizsgálta.

Budapest - Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár közlése szerint folyamatosan növekszik a családi otthonteremtési kedvezményben (csok) részesülők körében a nagycsaládosok vagy azt tervezők aránya.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában