Helyi közélet

2016.07.31. 08:41

Lovak és patkolókovácsok Jósvafőn

Jósvafő - VIII. Jósvafői Hucul Lovasnapok és V. Nemzetközi Patkolókovács Verseny.

Jósvafő - VIII. Jósvafői Hucul Lovasnapok és V. Nemzetközi Patkolókovács Verseny.

Az idei jósvafői lovasnapokat 2016. augusztus 5–7. között immár nyolcadik alkalommal rendezik meg az Aggteleki-karszt hegyei közt megbúvó kis hegyi faluban: a huculösvény a helyi kislófajta egyik legnagyobb megmérettetése.

A hucul ló

A Kárpátokban kialakult fajta jelentősen eltér más fajtákétól, a kultúrfajtákhoz szokott szemű ember számára szokatlan a primitív fajtákra jellemző apró termet. Kicsisége ellenére nem kelti „csökött” ló benyomását. A középhosszú, gyakran hosszú nyakat dúsan fedi a sörény, mely vastag szálú a sűrű üstökkel együtt. Igazán előnyös tulajdonságai a hegyes, nehéz terepen mutatkoznak meg. Itt irányítás nélkül, nagy biztonsággal jut túl minden akadályon.

A közel 15 éves múltra visszatekintő huculösvényverseny azért jött létre, hogy a Krakkói Egyetem által kitalált akadályverseny lehetővé tegye ezen lófajta biztos léptűségének, irányíthatóságának, megbízhatóságának mérését. A négy kategóriát magába foglaló lovas ügyességi vetélkedőn találkozhatunk épített és természet adta, vizes, hegyes akadályokkal – keskeny árkokat vagy víz feletti, magasra emelt pallókat, meredek vízmosásokat, patakmedreket, természetes fix, engedelmességi és verhető ugrásokat, ijesztő (szalagos kapu) elemeket minden ösvénynek tartalmaznia kell.

Patkolókovács-verseny

A patkolókovács-verseny célja a tradicionális patkolókovács szakma művelőinek megmérettetése, tudásuk átadása és megőrzése az utókor számára. A versenyen a kovácsok bemutatják a különböző nemzeti iskolák technológiai sajátosságait, ezzel elősegítve egymás szakmai fejlődését.

- ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában