Helyi közélet

2016.06.27. 15:19

Pillangó táborok és a média

Borsod-Abaúj-Zemplén - Ökológiai médiatábor borsodi gyermekeknek. Környezetvédelem és a közösségi média találkozása.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Ökológiai médiatábor borsodi gyermekeknek. Környezetvédelem és a közösségi média találkozása.

Nyolc borsodi kisfalu 35 felső tagozatos diákja vesz részt idén a Pillangó Fejlesztések és a Canon közös táborában. A táborlakók olyan környezetvédelem és fenntarthatóság iránt érdeklődő gyerekek, akik a „zöld” téma kapcsán szívesen nyernek bepillantást a videofilm készítés, vágás, a fotózás és a közösségi média használatába.

A táborban az élményalapú tanulást előtérbe helyező munka két csoportban zajlik. Az ökológiai csoport tagjai – szakemberek vezetésével – feltérképezik saját településük természeti helyzetét, és kidolgoznak egy helyben megvalósítható tervet, illetve a hétköznapokban is egyszerűen kivitelezhető környezetvédelmi praktikákkal gyarapítják tudásukat.

A média csoportban tevékenykedő gyerekek mindeközben a Canon által biztosított videokamerák és fényképezőgépek használatának fortélyaival ismerkednek, illetve képzett oktatók és médiaszakos diákok segítségével kaphatják lencsevégre az ökológia csoport munkájának különféle mozzanatait. Az anyagok rögzítése után azok szerkesztésében és megosztásában is aktívan részt vesznek. A résztvevők már a tábor előtt bizonyították elhivatottságukat a fenntarthatóság és a környezetvédelem iránt. Pályamunkaként plakátot, rajzot, makettet, videót vagy leírást küldtek arról, hogyan fejlesztenék és tennék élhetőbbé környezetüket.

Színes csapat

A gyerekek Hejőpapiból, Ároktőről, Szakáldról, Hejőszalontáról, Hejőkeresztúrról, Kázsmárkról, Szirmabesenyőről és Sajóbábonyból érkeznek. A tábor erősen integrációs jellegű, tehát abban roma és nem roma gyerekek egyaránt részt vesznek. A szervezők szerint egyre nagyobb szükség van a különböző társadalmi csoportok közötti kommunikációra, hogy olyan egyének is tudjanak érintkezni egymással, akiknek a mindennapi életben sajnálatos módon nincs esélye arra, hogy találkozzanak. Ezért a Pillangó Fejlesztések különleges oktatói-táborvezetői csapatot állított össze.

A táborszervezők színes csapata különféle területekről, más-más motivációval érkezik Bükkszentlélekre. A felnőttekből, egyetemistákból és gimnáziumi tanulókból álló csoportot a téma iránt elkötelezett fejlesztőpedagógus, pszichológushallgató, újságíró és média szakos gyakornokok erősítik.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában