Helyi közélet

2016.06.04. 11:02

Nincs életveszély, de gyorsan kell cselekedni, hogy elkerüljék Múcsonyban

Múcsony - Az Észak-Magyarország által felkért statikus megnézte a négygyermekes család iszappal elöntött házát.

Múcsony - Az Észak-Magyarország által felkért statikus megnézte a négygyermekes család iszappal elöntött házát.

Grand András statikus, építész látott már elég katasztrófa sújtotta házat 2010-ben, de azért amit a múcsonyi családnál látott, azért őt is meglepte. Különösen, amikor a családfő kinyitotta a hűtőt: annak alsó polcain is ott a ragacsos sár. „Mintát vesz”, ujjai között morzsolgatja a víz hozta anyagot.

Nem szabad sokáig várni, s itt kontár munkának nincs helye." Grand András

Anyagnak nem rossz

– Amúgy a legjobb vályog­anyag – állapítja meg. Tanácsot is ad: jó bő vízzel tudják csak lemosni.

A gyerekek az iskolában, illetve az egyik nagymamánál Edelényben. A másik nagymama az udvarra kitett kiskádban próbálja „kimosni”, megmenteni a cipőcskéket. Elnézem az elárvult játékokat, nemrég még vidáman játszhattak velük a kisebbek. A Barbie babának is örökre oda a szépsége, egy sárral teli kisvödörből kikandikálva inkább siralmas látványt fest.

Az egyik helyiségben viszont egy vadonatúj beton­keverő.

– A gyerekek iskolájától kaptuk, az igazgató úr el is jött. Azt mondta, az iskola alapítványától 50 ezer forintot is kapunk majd anyagra, ha már tudjuk, mihez fogjunk – mondja az édesanya. Elújságolja: a minap közölt számlaszámukra is megérkezett az első adomány egy ismeretlentől: 10 ezer forint

Mi pedig éppen ezért vagyunk most itt, csüggünk a szakértőn, vajon milyennek ítéli a ház állapotát. Grand Andrástól az úton tudtuk meg, hogy Németországba tervezett már olyan vályogházat is, amelybe egyetlen szöget sem építettek be, s egy centiméternyi műanyagot sem használtak fel – szóval nem tartja elfelejtendőnek a vályogot mint építési anyagot. Most kalapáccsal járja kívül-belül végig az építményt, végigkopogtatja a falakat, a padlót, itt-ott leveri a vakolatot, egy műszerrel megméri egy-egy faldarab nedvességtartalmát.

A szakértő mértéket vesz az alaprajzhoz. Végre azt is kijelenti: közvetlen életveszély jelenleg nem áll fenn, de a víz meg a sár meggyengítette a falakat, gyorsan kell cselekedni, nem szabad sokáig várni, legalább a fal aljának szakszerű megerősítésével. Itt kontár munkának nincs helye. Aztán a padlót is fel kell szedni, új padlószerkezetet kell kialakítani ahhoz, hogy lakható legyen.

Grand András elvállalta, hogy elkészíti a szakvéleményt. Igyekszünk kivitelezőt találni, aki azt „beárazza”, felméri az anyagszükségletet is. Remélhetőleg a biztosító sem késlekedik sokáig a kifizetéssel.

Száradjon, de…

Távozóban az építész még a háziak lelkére köti: igyekezzenek mihamarabb szabaddá tenni a falakat a bútoroktól, egyebektől, s legalább az alsó falfelületről leverni a vakolatot, amely lassítja a kiszáradást. Ugyanakkor a teljes kiszáradást nem szabad megvárni, mert akkor az anyag összerepedhet: a megerősítést mindenképp előtte el kell végezni!

Ez utóbbi munkákhoz az időközben épp a helyszínre érkező polgármester is segítséget ígér. Arról is szót váltanak, hogy a felkínált tanácsi bérlakást átmenetileg elfogadnák: hamarosan itt a vakáció, így nem kellene egész nap nélkülözniük a gyerekeknek az édesanyjukat, akit most csak esténként láthatnak, hiszen napközben egyfolytában a romok eltakarításán fáradoznak. Az apa egyelőre a feldúlt családi fészek közepén hajtja le a fejét, hogy aztán másnap folytassa, ahol abbahagyta…


Miben segíthetnék?

A négygyermekes családnak elsőként egy statikus szakértői véleményére van szüksége arról, felújíthatóvá, lakhatóvá lehet-e tenni a házat vagy sem. Az Észak-Magyarország felkérte Grand András statikus, építészt, az ő szakvéleménye alapján lehet továbblépni.

A házon volt biztosítás, de a munkálatokat mielőbb el kell kezdeni. Olvasóink egyelőre anyagiakkal segíthetnek a családon.

Számlaszámuk: OTP 11773346-42246697


Mi történt múlt kedden?

Hirtelen tört ki a vihar, a jégesőt eső váltotta fel Múcsonyban 2016. május 24-én délután. Nem tartott tovább két óránál, de a hirtelen sok csapadéktól a falu legrégebben lakott településrészén tizenöt házban keletkezett komoly kár, több utcát mintegy harminc centi vastagon beterített az iszap. Egy hasonló esetre emlékeznek a múcsonyiak, az 2010-ben történt, de nem okozott ilyen károkat.

A legrosszabbul egy négygyermekes család járt, akiknek vályogháza lakhatatlanná vált. Az Észak-Magyarország elhatározta, mint már annyiszor, segítséget kér olvasóitól, korábbi és reményeink szerint új segítőitől.


Múcsony – Múlt kedden sárlavina pusztított Múcsonyban. Demeter Zoltán a helyszínen járt.

Múcsony – Tizenöt házban keletkeztek károk, ám a legrosszabbul egy négygyermekes család járt.

Múcsony – Elszabadult a pokol Múcsony egy részén a múlt héten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában