Sárlavina zúdult a házakba Múcsonyban

Akt.:
Sárlavina zúdult a házakba Múcsonyban
Sárlavina zúdult a házakba Múcsonyban - © Fotó: Bujdos Tibor
Múcsony – Elszabadult a pokol Múcsony egy részén a múlt héten.

El tudják képzelni? Ejtőznek ebéd után, hallják, hogy odakinn vihar kél, kopog a jég a tetőn. Erre kinéznek az ablakon, s csak várják rémülten, hová fajul. Aztán csak az látják, zúdul be az iszapos lé az udvarra, aztán a házba is. A kutya vinnyog a kert végében, menekülni kell, talán jobb az ablakon át… Nem egy katasztrófafilmből idézek, az eset megtörtént: múlt hét keddjén Múcsonyban. A falu legrégebben lakott településrészén tizenöt házban keletkezett komoly probléma, több utcát mintegy harminc centi vastagon beterített az iszap.

segitunk-mucsonyi-sarlavina02-st

A polgármester állítja: egy hasonló esetre emlékeznek a múcsonyiak, az 2010-ben történt, de nem okozott ilyen károkat. Akkor tervet készíttettek egy védelmi rendszerre, gáttal, zsilippel, amely biztonságot nyújtana az itt lakóknak. Ám a 80 millió forint költségigényű pályázatuk nem nyert. Azóta pedig nem írtak ki pályázatot olyan tárgy­körben, amelyen indulhattak volna.

segitunk-mucsonyi-sarlavina09-st

A vis maior támogatásra számít az önkormányzat, ám az csak a felmerült védekezési többletkiadásra, valamint a kötelező önkormányzati feladatot ellátó önkormányzati ingatlanokban esett károk részbeni helyreállításának támogatására adható.

ÉM-SzK


Emberemlékezet óta nem volt ilyen természeti csapás Múcsonyban

Múcsony – Tizenöt házban keletkeztek károk, ám a legrosszabbul egy négygyermekes család járt.
hirdetés


hirdet�s