Helyi közélet

2016.06.05. 17:52

Mit tehetünk a fogínyvérzés ellen?

Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen, Budapest - A fogápolást nem lehet elég korán elkezdeni, vallja minden fogorvos. Nemcsak a szuvasodás elkerülése miatt fontos a megfelelő szájhigiénia, hanem a különféle fogágy- és fogínybetegségek megelőzése miatt is.

Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen, Budapest - A fogápolást nem lehet elég korán elkezdeni, vallja minden fogorvos. Nemcsak a szuvasodás elkerülése miatt fontos a megfelelő szájhigiénia, hanem a különféle fogágy- és fogínybetegségek megelőzése miatt is.

Míg a gyermekeknél és a fiataloknál a legtöbb gondot a szuvas fogak okozzák, 40 év felett már akár a fogágybetegségek miatt is búcsúzhatunk egy-egy fogunktól. A fogágybetegségek többségének első tünete a fogínyvérzés, ami eleinte csak a fogmosásnál, később azonban az étkezésnél is jelentkezhet. Egyebek között ezért sem szabad megvonnunk a vállunkat, ha tartós fogínyvérzést tapasztalunk, mondta dr. Wenczl Mónika, a Budai Egészségközpont fogorvosa.

„Az emberek többsége a fogmosáson túl nem fordít kellő figyelmet a fogközök tisztítására, pedig a baktériumok a nehezen hozzáférhető helyeken lerakódott lepedékben szaporodnak el, gyulladásokat, fogínyvérzést okozva. Az enyhe tüneteket alapos fogmosással, fogközök tisztításával, rendszeres fogkő-eltávolítással megszüntethetjük. Ha azonban nem kezeljük a fogínygyulladást, akkor a gyulladás a fogakat tartó állcsontokra is továbbterjedhet, következményeként pedig a fogak kilazulhatnak, kihullhatnak” – mondta dr. Wenczl Mónika.

- ÉM -


Mit tehetünk a fogínyvérzés ellen?

  • Rendszeresen és alaposan ápoljuk fogainkat! A fogorvosnő szerint naponta legalább kétszer, alkalmanként minimum két percig kellene fogat mosni, a fogak minden felszínét megtisztítva.
  • Használjunk megfelelő fogkefét! Válasszunk puha, sűrű sörtéjű fogkefét, és körkörös mozdulatokkal tisztítsuk meg a fogak közti réseket is.
  • Használjunk fogselymet, fogközi kefét, szájzuhanyt!
  • Szabaduljunk meg a fogkőtől! Távolítsuk el a lerakódott lepedéket, fogkövet fogsorunkról fogorvosunk segítségével. A fogkövet ugyanis nem lehet pusztán fogmosással eltüntetni.
  • Használjunk fertőtlenítő száj­vizet, öblögetőt! A gyulladás okát fertőtlenítéssel megszüntethetjük, de a szer megválasztásánál kérjük ki a gyógyszerész vagy fogorvosunk véleményét.
  • Törekedjünk az egészséges életmódra! Ne dohányozzunk, és gondosan válasszuk meg, milyen ételeket fogyasztunk! Kerüljük a túl cukros ételeket!
  • Keressük fel fogorvosunkat! Ha az otthoni praktikák nem válnak be, fog­ínyünk túlzottan érzékeny és gyakran vérzik, konzultáljunk fogorvosunkkal! Az otthoni megelőzésen túl kiemelten fontos, hogy rendszeresen, félévente járjunk fogászati ellenőrzésre, hiszen a fogorvos a kezdődő problémákat is észleli, orvosolni tudja.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában