Helyi közélet

2016.06.30. 23:56

A Kövesi-gyűjtemény augusztus végéig látható

Miskolc - A Remekművek Aba-Nováktól Zifferig tárlat nyitvatartását meghosszabbították, utána restaurálják a képeket.

Miskolc - A Remekművek Aba-Nováktól Zifferig tárlat nyitvatartását meghosszabbították, utána restaurálják a képeket.

– Ezekben a pillanatokban cserélik a plakáton a dátumot, a tárlat ugyanis augusztus végéig lesz látogatható – közölte az örömhírt Pusztai Tamás, a Herman Ottó Múzeum igazgatója szerdán, amikor arról kérdeztük, mi lesz a Kövesi-gyűjtemény sorsa. Az eredeti terv ugyanis az volt, hogy a Remekművek Aba-Nováktól Zifferig című tárlatot csak június 26-ig láthatja a közönség. A nagy érdeklődésre való tekintettel azonban meghosszabbították a kiállítás nyitvatartását.

A Kövesi-gyűjteményt a Magyar Nemzeti Bank az Értéktár program keretében 795 millió forintért vásárolta meg, és mint letétet a város Herman Ottó Múzeumában helyezte el. Ez azt jelenti, hogy városunkban talált végleges otthonra az egykori újlipótvárosi mészáros, Kövesi István műgyűjteménye. És, ha már megkaptuk, adódott a kérdés, mi lesz a műkincsekkel a kiállítás után, miért nem láthatja a közönség folyamatosan.

Irány a restaurátor

– Amint bezár a tárlat, a képeket elkezdik restaurálni, a látogatók közül többen is megjegyezték, hogy szükséges. A jövőbeni terv pedig az, hogy a Herman Ottó Múzeum képtárában összevonjuk Petró Sándor és Kövesi István gyűjteményét. De nemcsak együtt lesznek bemutatva, de új tartalommal is megtöltjük a kiállítást. A célunk, hogy ne csupán egy szűk generációhoz szóljunk, hanem olyanokhoz is eljusson, olyanok is látogassák, akik mondjuk még nem halottak Rippl-Rónairól vagy éppen Csontváry Kosztka Tivadarról, gondolok itt a fiatalabbakra – sorolta Pusztai Tamás.

Azt is elárulta, az új képtárban a fő művek is nagyobb figyelmet kapnak majd, jobban tagolják a tárlatot, kiemelve egy-egy festő nagyobb alkotását. „Erre is érkezett jelzés a közönségtől” – tette hozzá.

Mese a gyűjtőkről

A Herman Ottó Múzeumnak van egy nagyobb hamisítvány gyűjteménye is, amit korábban szégyelltek. De az új kiállításon ez is előtérbe kerül, hiszen – vallja Pusztai Tamás – ezek a képek alkalmasak arra, hogy a fiatalok megismerjék az alkotókat, közelebb kerüljenek a múzeumhoz. Éppen ezért egy képvizsgáló is helyet kap majd a múzeumban, ami egy, a CSI helyszínelőkéhez hasonló labor lesz – tudtuk meg.

– Mivel a Petró- és Kövesi-gyűjtemény együtt lesz, a képtárban a gyűjtőkről, azok munkájáról is szeretnénk majd mesélni – fogalmazott az igazgató.

Az új képtár pedig 2017 végére készülhet el.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában