Helyi közélet

2016.05.01. 19:41

Vándorsólyom költ a Fehér-kő szikláján

Miskolc - A természetbarátok megértését kérik: győzzék le a kíváncsiságukat, hagyják békén a madarat.

Miskolc - A természetbarátok megértését kérik: győzzék le a kíváncsiságukat, hagyják békén a madarat.

Csak halkan botorkálok a fái, bokrai között, a mezőin, a hol sáros, hol köves útjain. Volt már, hogy észrevett vaddisznó, róka, őz, szarvas, nyúl, de elmentünk egymás mellett, békésen. Vándorsólymot talán már egyszer-egyszer láttam a magasban, és most is hajt a kíváncsiság, ám egy ideig elkerülöm a helyét.

Aztán majd amikor akarják, úgyis megmutatják magukat az égen – mindezt Molnár István kollégánk mondta annak kapcsán, hogy néhány hete az Északerdő Zrt. a következőket kérte a kirándulóktól „egy ritkán előforduló, neve elhallgatását kérő faj kérését” tolmácsolva: „Fontos életfunkcióimat jelenleg a lillafüredi Fehér-kő szikla és az ahhoz vezető zöld háromszög jelzés környezetében végzem. Terveim szerint 2016. július 15-ig maradok, ezért kérlek, addig ne háborgassatok!”

A fentiekre tekintettel a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság tájékoztatása alapján a lillafüredi Fehér-kő szikla és az ahhoz vezető zöld háromszög turistajelzés természetvédelmi okokból előreláthatólag 2016. július 15-ig nem látogatható.

– Vándorsólyom fészkel, emiatt van lezárva a terület, azaz nem szabad bolygatni a fészkelését – nyilatkozta lapunknak Makár Richárd, a B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség elnöke. – A Lillafüred felé vezető úton is volt jelzés és tábla, és beljebb is voltak figyelmeztető táblák, hogy tilos bemenni. Ugyanakkor a túratársak láttak természetvédelmi őrt, aki ott ült és eleve nem engedte be az embereket. Vannak olyan információim is, hogy le is van zárva és körül is van kerítve a terület. Mi is arra kérünk mindenkit, hogy ne zavarják a madarakat.

A költést veszélyeztető legfontosabb tényező a madár felzavarása, aki ilyenkor leugrik a fészekről, a tojások pedig kihűlhetnek. Ezért fontos, hogy az elkerített részt ne érintsük.

- ÉM-JLI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában