Helyi közélet

2016.05.27. 18:59

Aggtelek környékén bujkálhat egy Szlovákiából átkóborolt medve

Aggtelek - Hétfőn átjött egy medve Szlovákiából az Aggteleki Nemzeti Parkba, azóta itt bolyong, többen látták is. A székely mondás szerint, a medve nem játék és nem szabad lebecsülni, mi több letegezni sem.

Aggtelek - Hétfőn átjött egy medve Szlovákiából az Aggteleki Nemzeti Parkba, azóta itt bolyong, többen látták is. A székely mondás szerint, a medve nem játék és nem szabad lebecsülni, mi több letegezni sem.

Szabó Ádám, az Aggteleki Nemzeti Park munkatársa az M1-en elmondta: a barna medvét hétfőn hajnalban egy vadász látta az Aggteleki Nemzeti Parkban, aki először vaddisznónak nézte az állatot.

A megrémült medve előbb átkelt a Bódván, majd egy mezőgazdasági területre érve ügetésbe kezdett a közeli erdő felé. Hozzátette, hogy valószínűleg jelenleg is a Martonyi erdőben tartózkodik, de nincsenek pontos adatok, mivel az állaton nincs jeladó.

A szakember megjegyezte, a nyomok alapján a medve 100-120 kg-os lehet. Valószínűleg egy fiatal kan, és a párzási időszak vége felé még mindig élete párját keresi.

A szakember kiemelte, alapvetően nem jelent veszélyt az emberre, de azért érdemes nagy ívben elkerülni és nem settenkedve megközelíteni őt.

A Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársaival közösen hőkamerákkal keresték az állatot, és a környező települések nyíltabb területeit is átvizsgálták.

Forrás: hirado.hu.


Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság „Illemtana” medvékhez

  • Amennyiben medvével találkozik, hátráljon ki lassan azon az úton ahol jött, és kerülje ki minél nagyobb körben.
  • Mindezt tegye csendben, lehetőleg úgy, hogy a medve ne lássa.
  • Amíg a medve nem veszi észre, ne csapjon zajt.
  • Ne zárja el a medve menekülési útvonalát, hagyjon neki helyet.
  • Ha a medve nem észlelte a jelenlétét ne kiabáljon, zajongjon, csapkodjon, mert azt támadásnak veheti a ragadozó.
  • Legyen különösen óvatos, ha a medvével közelről találkozik.
  • Soha ne közelítse meg a medvét, még akkor sem, ha látszólag békés.
  • Ne fordítson hátat az állatnak.
  • Ne fusson el. (A medve 40 km/h sebességgel is tud futni.)
  • Ha a medve észrevette, akkor emelje a kezét lassan a feje felé, és halkan beszéljen, énekeljen, fütyülgessen - hogy a medve emberként tudja azonosítani.
  • Ha a medve észrevette, de nem vesz tudomást a jelenlétéről, nem érdeklődik, akkor lassan hátráljon ki a látóteréből.
  • A medve egy hím példány, és mivel most van párzási időszak a párkeresés során a ragadozók nagyobb területeket kóborolnak be, és az esetek többségében később visszatérnek eredeti élőhelyükre.

    A barna medve (Ursus arctos) Magyarországon fokozottan védett faj, melynek pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 250.000 Ft.

    Tilos a védett állatfajok egyedeinek zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása.

    Fokozottan védett fajok károsítása, elpusztítása bűncselekmény.

    Iwoval ellentétben a mostani medve nem visel jeladót, de a lehetőségekhez mérten tájékoztatást adunk a medve mozgásáról itt, és a Facebook oldalunkon.

    Az európai barnamedve korábban általánosan elterjedt faj volt, de napjainkra ma már leginkább csak néhány magasabb hegységben található meg. Az erdélyi Kárpátokban jelentős a számuk, de stabil állományaik vannak a szlovákiai hegységekben, így például az Alacsony- és Magas Tátrában, a Fátrában, valamint a Szlovák-paradicsomban is - amely közvetlenül határos a Szlovák-karszttal - és egy földrajzi egységet alkot az Aggteleki-hegységgel.

    Forrás: anp.hu.


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában