Helyi közélet

2016.04.24. 15:28

Toborzó két kerékre rakott munkagéppel Miskolcon

Miskolc - A Szakmák Éjszakáján látványos gépbemutató is várta a diákokat.

Miskolc - A Szakmák Éjszakáján látványos gépbemutató is várta a diákokat.

Pörögtek a munkagép kerekei, már amikor éppen a földet érték, mert a gépkezelő bravúrosan két kerékre is rakta a markolót. Előre-hátra billegtette a járgányt, játszi könnyedséggel kanyargott az iskola udvarán leszórt homokban. A sofőr zenére, jól megkomponált show-műsorral mutatta be, miért is érdemes gépkezelőnek állni.

Annyi év után hiányozni fog a tanítás.

Várhegyi Miklós

A bemutató alatt előkerültek az okostelefonok, érdemes volt megörökíteni a nem mindennapi mutatványt. A közönség hálás volt, a show végén járt a taps és gratuláció a sofőrnek. Aki egyébként az Andrássy Gyula Szakközépiskolában tanult, most pedig ezzel a látványvezetéssel próbált kedvet csinálni a szakmához.

Volt, aki már döntött

Múlt pénteken ugyanis Miskolcon is megrendezték a Szakmák Éjszakája programot, amelyre a pályaválasztás előtt álló fiatalokat várták. A megyeszékhelyen hat iskola mutatta be, miért érdemes őket választani, illetve milyen szakmákat ajánlanak a diákoknak. Voltak, akik már döntöttek, és tudták, mik lesznek, ha nagyok lesznek, de akadtak olyanok is, akik még gondolkodnak a hogyan továbbról, így ez a szakmai est nagy segítség lehet a számukra.

Gulyás Edina Petra az előbbihez tartozik, ő tudja, fodrász lesz. Amikor ezt elárulta nekünk, osztálytársai sorra kiabálták: nagyon jó hajakat készít. Igaz, még csak hetedikes az ongai iskolában, de testvére fodrásznak tanult, így tőle már ellesett néhány trükköt.

„A barátnőimnek is el szoktam készíteni a frizurájukat és magamnak is. Legjobban fonni szeretek” – osztotta meg velünk Edina.

Kedvező feltételek

Osztálytársa, Horváth Kristóf is pontosan tudja, mi lesz, hegesztő. Ő is a testvérét követi, aki már kitanulta a szakmát.

„A testvérem is annak tanult, azt mondta, jó szakma, így én is ezt szeretném választani” – tudtuk meg tőle.

Csendom Zoltán már választott, ő elsős az Andrássyban, a Bosch osztályba jár, gyártósori gépbeállítónak tanul. A Szakmák Éjszakáján ő mint diák segítette az iskolába érkező érdeklődő fiatalokat. Közben elárulta, a kedvező feltételek miatt választotta ezt a szakot, ezt az iskolát, hiszen a Boschnál lehetnek gyakorlaton, illetve ösztön­díjat is kapnak.

„Szeretem ezt a szakmát, és az osztálytársaim is. Nem beszélve arról, jó fejek a tanárok” – árulta el lapunknak mosolyogva.

Műhelyében acélrózsa...

Az Andrássy műhelyében hegesztőszimulátor is várta a vendégeket. Itt ki lehetett próbálni, mennyire lennénk pontosak hegesztésnél. A számítógép másodpercek alatt megmutatta, ha valaki kilengett a folyamat során. Itt kérem szépen, csak a precíz, pontos munkát fogadták el.

Éppen úgy, ahogy Várhegyi Miklós tanár úrnál, aki közel fél évszázada kézi forgácsolásra oktatja a tanulókat. Az ő találmánya az acélrózsa, amit sehol máshol nem gyártanak. A Szakmák Éjszakáján azonban megleshettük, hogyan készül, sőt a tanár úr elárulta, hogy jött az ötlet: „A tanítványok nőnapkor kitalálták, meglepnék a barátnőjüket egy ilyen virággal, én megterveztem nekik, és elkészítettük. Ennek már két éve, azóta ezer ilyen virágot hajtogattunk le” – mondta a mester.

Kollégái sajnálkozva mondták, Várhegyi Miklós pár hónap múlva nyugdíjba megy. „Bizony ám, 49 év után, hiányozni fog…” – erősítette meg a hírt a tanár úr. Azért hozzátette: „Van otthon egy műhelyem, már elterveztem, rózsafát fogok készíteni, olyat, ami világít is. Nem olyan ördögien bonyolult az”.

Majd ezt bizonyítandó behozott egy közel egyméteres fát, amit szintén ő készített, és az iskolában gyártott elemeket akasztották az ágakra. „Ez az Andrássy-fa” – tudtuk meg. Majd azt is elárulta, miért fontosak ezek a kreatív munkák: „A diákok ne csak monoton munkát végezzenek, gondolkozzanak is, fejlesszék a kézügyességüket”.


Miskolc - „Szakmák Éjszakájára” várták a Miskolci Szakképzési Centrum tagintézményei az érdeklődőket pénteken, hogy a pálya- és szakmaválasztás előtt állók megismerjék képzési kínálatukat.

Miskolc - Matematikai szabadulós játék, géptáncoltatás, acélrózsa. Csak néhány azon programok közül, amik a Miskolci Szakképzési Centrum Andrássy Gyula Szakközépiskolájában várták péntek este a diákokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában