Helyi közélet

2016.04.28. 13:48

Éhségsztrájkolni akart a miskolci férfi, de nincs meg

Miskolc - Családját féltette, nem akarta, hogy utcára kerüljenek, de hogy most hol vannak, senki nem tudja.

Miskolc - Családját féltette, nem akarta, hogy utcára kerüljenek, de hogy most hol vannak, senki nem tudja.

Balogh László márciusban kereste meg szerkesztőségünket azzal, hogy éhségsztrájkkal tiltakozik majd családja kilakoltatása ellen. A Dráva utca 1. szám alatt akkor már csak az ő házuk állt, körülötte – az önkormányzat telepfelszámolási programjának keretében – az összes épületet lebontották.

Balogh Lászlónak saját tulajdona volt az ingatlan, ezért tárgyalásokat folytatott az önkormányzattal az eladásról. Végül egy januári árverésen jutott a tulajdonjoghoz a város. A családfő szerint jogtalanul, mert ő megállapodott a faktoring céggel az adóssága rendezéséről, sőt – elmondása szerint egy részletet be is fizetett januárban. Ennek ellenére – mesélte akkor – jött a levél, hagyják el az otthonukat, mert az önkormányzaté a ház.

Albérlőként maradt volna, de erre nem volt mód.” Schweickhardt Gyula

Balogh László ezért jelentette be, hogy április elején éhségsztrájkba kezd a miskolci hivatal előtt. A hónap elején többször kerestük, kíváncsiak voltunk, mikor kezdi a demonstrációt, de Balogh László telefonon elérhetetlen volt. Majd jött a hír, április 18-án a város átvette az épületet, de addigra a család már sehol sem volt.

Mi történt a lakással?

Az önkormányzatot márciusban is megkerestük, akkor azt mondták, folyamatban lévő jogi eljárásról van szó, annak lezárásáig nem kívánnak nyilatkozni. Most újra érdeklődtünk, ezúttal dr. Schweickhardt Gyula polgármesteri biztos tájékoztatott minket arról, mi történt pontosan a Dráva utca 1. szám alatti lakással:

„A miskolci önkormányzat 2014. július 21-én levélben tájékoztatta az adóst arról, hogy a forgalmi ár terhekkel csökkentett értékéért vásárolja meg az ingatlant. A MIK Zrt. akkori értékbecslése alapján a ház forgalmi értéke 1 736 438 forint volt, terhekkel csökkentve ez az összeg 741 416 forintot jelentett. Az adós ezt követően levélben a MIK Zrt.-től csereingatlan-vásárlás lehetőségét kérte, három ingatlant megjelölve, de azt mondta, amennyiben nem ezt választják, akkor 8600 000 forint vételáron hajlandó megválni a Dráva úti ingatlantól. Később is hasonló kérést fogalmazott meg. A MIK Zrt. tájékoztatta arról, hogy a felajánlott vételáron nem kívánja megvásárolni az ingatlant. Majd idén januárban az önkormányzat a végrehajtási eljárásban megnyerte az árverést”.

A polgármesteri biztostól azt is megtudtuk, az adós albérlőként szeretett volna az ingatlanban maradni, de mivel a házat elbontják, így erre nem volt mód. „De lehetőséget kapott arra, hogy tájékozódjon a MIK Zrt.-nél a bérleményhez jutás feltételeiről. A lehetőséggel az adós nem élt” – hangsúlyozta dr. Schweickhardt Gyula.

Kutyáit kikötözte

A Dráva utca 1. szám alatti ingatlant április 18-án a végrehajtó birtokba vette, az adósokat terhelő kötelezettség-állomány ekkor mintegy 2 millió forint volt – tudtuk meg.

„Az ingatlant az önkormányzat kiürített állapotban vette át, értéket képező ingóság nem volt fellelhető. Az adós a kiürítést megelőzően ismeretlen helyre távozott. A ház romos, lepusztult állapotban került átvételre. Az ingatlan belseje és külső területe szeméttel, piszokkal szennyezett. A kutyáit kikötözte, azok elszállításáról nem gondoskodott. A bontást követően most az ingatlan megtisztítása folyik. A telek a MIK Zrt. által javasolt módon kerül hasznosításra” – ismertette a polgármesteri biztos.

- ÉM-NSZR -


Miskolc - A telepfelszámolás részeként már elbontották a szomszédos házakat, most Baloghéknak is menni kell.

Miskolc - Április 18-ig kell elhagynia otthonát Balogh Lászlónak, aki emiatt éhségsztrájkba kezd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában