Helyi közélet

2016.03.20. 17:58

Milliók előtt léptek föl a matyó néptáncosok

Mezőkövesd - Az Indiában rendezett Kultúrák Világfesztiválján Magyarországot a mezőkövesdiek kép­viselték.

Mezőkövesd - Az Indiában rendezett Kultúrák Világfesztiválján Magyarországot a mezőkövesdiek kép­viselték.

Indiában, Új-Del­hiben jártak az elmúlt napokban a Matyó Népművészeti Egyesület néptáncosai. Az ötventagú együttes a különböző tánccsoportok tagjaiból állt össze az Élet Művészete Alapítvány által szervezett Kultúrák Világfesztiválja alkalmából.

Hat futballpályányi tánctér

– Több mint százötven ország tagja az alapítványnak, mindannyian megjelentek Indiában, de nem mindenki küldött kulturális delegációt. Szerencsére Magyarország igen, s mi képviselhettük hazánkat. A csapat már januártól együtt készült, vadonatúj koreográfia készült ifj. Zsuráfszki Zoltán és Szabó Judit vezetésével, a műsort más hazai fesztiválokon is bemutatjuk – mondta Berecz Lászlóné, az egyesület vezetője.

A matyók március 12-én léptek föl egy monumentális, négy és fél órás programban, egy hat futballpályányi tánctéren. Ezt követően a közeli Gurgaon városában álltak színpadra, majd hétfőn a Balassi Intézet március 15-i műsora részeként rendeztek hímzéskiállítást, mesterségbemutatót, de táncoltak is a kövesdiek. A matyók műsora sikert aratott, hiszen egyedi, szokatlan, dinamikus volt a helybéliek számára.

Bukta Imrének – aki egyébként a csapat legidősebb tagja volt – nagy élmény volt az indiai fesztivál, amelyen összesen 3,5–4 millió néző fordult meg.

– Mi a középső napon, szombaton léptünk föl, az utolsó előttiek voltunk az aznapi programban. Több millió néző volt, hosszú széksorok és hatalmas színpad. Kellett is, hiszen az előttünk lévő félmeztelen, csörgős sarkantyús indiai csoport legalább kétezer férfiből állt. A férfiak után 1700 nő lépett föl. A mögöttünk lévő lelátón pedig rengeteg dobos, szitáros, s egy hatalmas énekkar foglalt helyet. Grandiózus volt, ennyi embert mozgósítottak – számolt be élményeiről Bukta Imre.

– A magyar segítők szerint nagy ováció fogadta a műsorunkat, dicsértek bennünket. Tapsoltak, valamint a világító mobiltelefonokkal integettek – tette hozzá Bukta Imre, aki elárulta, a hétvégenként gyakorolt koreográfia újdonság volt, régi matyó dalokra táncoltak, amelyeket még Vikár Béla gyűjtött. A szombati fellépésük három és fél perces volt, a vasárnapi, kulturális központban hosszabb, negyvenperces műsort adtak.

- ÉM-TB -


Sokan támogatták őket

Berecz Lászlóné megköszönte a felkérést az alapítvány egyik hazai vezetőjének, a kövesdi születésű Gyenes Erikának, az anyagi háttér megteremtéséhez nyújtott segítségét Tállai Andrásnak, a támogatást Áder Jánosnak, Balog Zoltánnak, Hoppál Péternek, V. Németh Zsoltnak, valamint Mezőkövesd önkormányzatának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában