Helyi közélet

2016.03.31. 15:31

Kövesden is készült gömöri hímes tojás

Mezőkövesd - A Gömöri Múzeum és Holló László Galéria anyagából, egyebek között hímes tojásokból nyílt kiállítás a közelmúltban Mezőkövesden, a Matyó Múzeumban.

Mezőkövesd - A Gömöri Múzeum és Holló László Galéria anyagából, egyebek között hímes tojásokból nyílt kiállítás a közelmúltban Mezőkövesden, a Matyó Múzeumban.

A Putnok környéki csipkéket, textíliákat, fazekasmunkákat Zsuponyóné Ujváry Mária, a Gömöri Múzeum vezetője mutatta be a közönségnek. Ő és munkatársa aztán élőben meg is mutatta, hogyan készülnek az írott gömöri hímes tojások.

– Mi írózzuk a tojásokat Gömörben. Jellegzetes az eszközhasználat, egy gyufaszállal, fogvájókkal készítjük a motívumokat. Apró mozdulatokkal kevés méhviaszt tudunk fölvinni a tojáshéj felületére. Mindig belemártjuk a pálcikát a forró méhviaszba, aztán hozzáérintjük a tojáshéjhoz. Ahol először hozzáérünk, oda több kerül, ahogy húzzuk, úgy vékonyodik az anyag – magyarázta a technikát a múzeumigazgató.

Apró motívumokból tevődnek össze a gömöri tojás díszítőelemei, rozmaringágas, leveles, margarétás, napos és búzavirágos van.

– Egy tojás elkészítése kifújással együtt másfél-két órát vesz igénybe, persze munkafolyamatonként csináljuk. Egy alkalommal 10–15 tojást készítünk el, ha reggelizünk, félretesszük a kifújt tojásokat, majd másnap díszítjük, aztán, ha összegyűlik egy adag, befestjük. Majd vagy leolvasztjuk róla a viaszt, vagy rajtamarad, s akkor domborodik a minta. Olyan hibák lehetnek a tojáshéjon, amelyek nem látszanak szabad szemmel, csak festés után. Ekkor dől el, hogy aranyporozzuk, leolvasztjuk vagy rajtahagyjuk a viaszt – tudtuk meg Zsuponyóné Ujváry Máriától.

A Dél-Gömör Kincsei címet viselő időszaki tárlat június 10-ig látható Mezőkövesden.

ÉM-TB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában