Helyi közélet

2016.03.02. 14:56

Kitermeli, ki termeli ki a bérleti díjakat a miskolci főutcán?

Miskolc - „Adják a belvárosi üzleteket kezdő kézműveseknek vagy egyedi megjelenésű üzleteknek!”

Miskolc - „Adják a belvárosi üzleteket kezdő kézműveseknek vagy egyedi megjelenésű üzleteknek!”

A közelmúltban bezárt Miskolc főutcáján egy jónevű húsbolt, amely az egyik önkormányzati bérleményben működött már több éve. Amikor az okokról kérdeztük az ingatlangazdálkodót, azt mondták, az élelmiszer-kereskedelem a nagyáruházakban koncentrálódik, így ide szorulnak a hús-, tej- vagy zöldségboltok. A húsbolt kapcsán pedig a főutcai üzletek is szóba kerültek, valamint azok bérleti díjai. A MIK Zrt. válaszaiból az derült ki, hogy 2011-ben 30 százalékos csökkenés volt a bérleti díjakban, azóta csak az infláció mértékének megfelelően korrigálták az árakat. Cikkünk után azonban kaptunk egy levelet, amiben olvasónk egészen másképp látja a főutca helyzetét, mint a MIK Zrt. szakembere.

Vásárlóerő

„Tősgyökeres miskolciként, belvárosiként hosszú évek óta figyelem a belváros képét. Több kereskedővel is beszélve tisztán látszik, hogy a főutcai bérleti díjak, a miskolci vásárlóerő mellett, kitermelhetetlenek. Ezért is van, hogy a tőkeszegényebb vállalkozások elhagyják a belvárost. Az élelmiszer-kereskedelemben jóval alacsonyabb árrés van, mint a vendéglátósoknál, így a jóval kevesebb profitból ezeket a bérleti díjakat kitermelni nem lehet” – írja olvasónk. Levelében a bérleti díjakra is kitér, szerinte a cikkünkben említett húsboltot most nettó 200 ezer forintos havi bérleti díjért hirdeti a MIK, plusz négyhavi kauciót is kérnek. Ekkora költség, amit még a boltberendezés, pénztárgép, engedélyek is növelnek, óriási terhet jelent egy vállalkozás számára. „Ráadásul a főutca felső része – a városházától a Kandia kö­zig – nem számít frekventált helynek, sem közlekedési, sem turisztikai szempontból” – fogalmaz.

Levelében arra is kitér: „A főutcán jelenleg bankok, optikák, halláscentrumok és vendéglátóhelyek vannak többségben. Nagyon ritka más városokban – Európa nagyvárosaiban szinte elképzelhetetlen –, hogy közel 100 méterenként multinacionális üzletláncok üzletei legyenek a belvárosban, a sétálóutcán”.

Máshol másképp

Levélírónk felhívta a figyelmet arra is, hogy minden egyes kisbolt mögött családok, alkalmazottak, beszállítói kör állnak, tehát nem csak a boltban dolgozók megélhetéséről gondoskodik egy-egy vállalkozás. „Ezért érthetetlen, hogy más városokkal ellentétben, ahol arra törekednek, hogy akár jelentősen alacsony áron is, de kiadják a belvárosi üzleteket, lehetőséget adva kezdő kézműves vagy egyedi megjelenésű, termékpalettájú üzleteknek a megerősödéshez, Miskolcon nem történik érdemleges előrelépés. Úgy gondolom, hogy sok miskolci örömmel venné, ha a városvezetés színes kínálatú üzletekkel népesítené be a főutcát, úgymond turisztikai látványosságként is. Ezzel is tovább erősítve a miskolci vállalkozásokat, akik itt fizetnek adót, itt foglalkoztatnak, itt tervezik a jövőjüket” – vélekedett olvasónk.

Történt már előrelépés

Az elmúlt években pozitív változás tapasztalható a főutcai boltok bérbeadása tekintetében – ezt Szarkáné Sípos Szonja, a Belvárosi Klaszter menedzsere mondta lapunknak. A klaszter – a kereskedelmi és iparkamara támogatásával – még 2011-ben jött létre.

Első eredményük az volt, hogy sikerült kiharcolniuk az önkormányzati boltok esetében a 30 százalékos bérletidíj-­csökkenést.

A klasztermenedzsertől azt is megtudtuk, igaz, nagy a fluktuáció a főutcán, de a MIK Zrt. igyekszik nagyobb odafigyeléssel, minőségi boltokkal feltölteni főutcai bérleményeit. „Amik üresen állnak és rontják a városképet, azok inkább magántulajdonban lévő üzletek” – fogalmazott.

Visszatért-e az élet a főutcára? – kérdeztük.

„A klaszter megalakításának pont az volt az egyik célja, hogy visszahozza a főutcára a régi nyüzsgést. Nehéz feladat, de az elmúlt időszakban ezen a területen is történt előrelépés” – válaszolta.


Miskolc - Továbbra is téma a miskolci főutca, az ott található kiadó üzlethelyiségek és vállalkozások helyzete. Míg az ingatlangazdálkodó úgy értékeli, hogy az elmúlt időszakban jelentős változás történt, addig a kereskedők továbbra is a gyér forgalomra panaszkodnak. Vannak javaslataik, de vajon meghallgatják azokat?

Miskolc - Hogyan teszik vonzóvá a főutcai bérleményeket? Nőtt vagy csökkent a kiadott üzletek száma?


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában