Mit szeretnének a belvárosi kereskedők Miskolcon?

Akt.:
Mit szeretnének a belvárosi kereskedők Miskolcon?
Miskolc – Továbbra is téma a miskolci főutca, az ott található kiadó üzlethelyiségek és vállalkozások helyzete. Míg az ingatlangazdálkodó úgy értékeli, hogy az elmúlt időszakban jelentős változás történt, addig a kereskedők továbbra is a gyér forgalomra panaszkodnak. Vannak javaslataik, de vajon meghallgatják azokat?

A főutcai kereskedők forgalma évek óta folyamatos visszaesést mutat – fogalmazta meg kritikáját Kondás Vilmos, a Géniusz Könyváruház tulajdonosa. Szerinte ennek két oka van, az egyik, hogy a 2000-es években engedték, hogy a főutca közelében épüljenek bevásárlóközpontok, ezek nagymértékben elszívják a vásárlóerőt. A másik ok: a belváros üzleti profilja mára átalakult, 40 százalékban nem kereskedelmi egységek, hanem elsősorban vendéglátóegységeket találunk a Széchenyin. „Az ingatlankezelő ezeket preferálta, sokszor a régi bérlők kedvezményeinek terhére, amennyivel több kedvezményt kaptak az újak, annyival csökkentették a régiek kedvezményét. Miközben fordítva kellett volna, azaz sokkal inkább megbecsülni azokat, akik több évtizede kitartanak a főutcán” – sorolta.

A belvárosi parkolás sem vonzó a vásárlónak

Kondás Vilmos elmondta azt is, többször tettek javaslatot a város felé arra, hogyan lehetne a jelenlegi helyzetből kilábalni. „Az egyik fontos lépés lenne a parkolás átalakítása, például pénteken, szombaton ingyenes lenne a belvárosba igyekvő vásárlók részére. Így csökkenne az a különbség, amit a főutca „tud” a bevásárlóközpontokhoz képest. De fontos megemlíteni a parkolók állapotát is, ami jelenleg borzalmas. De hiába a javaslataink, eddig nem történt semmi érdemleges” – vélekedett a kereskedő.

Húsz méterrel beljebb

Azt is hiányolja, hogy az elmúlt években abbamaradt a főutca rendbetétele, nem beszélve arról – fogalmazott –, hogy ha 20 méterrel beljebb megyünk a Széchenyin, olyan állapotok vannak, amik nem ösztönzik arra az embereket, hogy bejöjjenek a főutcára.

„Ezeket mindenképp meg kellene szüntetni” – hang­súlyozta Kondás Vilmos.

ÉM-NSZR


Főként mágnesbérlőkre számítanak a miskolci főutcán

Miskolc – Hogyan teszik vonzóvá a főutcai bérleményeket? Nőtt vagy csökkent a kiadott üzletek száma?

hirdetés


hirdet�s