Helyi közélet

2016.02.04. 10:22

Fűtést szeretnének, de csak az idő enyhül…

Miskolc - A polgármesteri lakáskeretből még ideiglenesen sem kaphatnak a József Attila utca 45. alatt lakók.

Miskolc - A polgármesteri lakáskeretből még ideiglenesen sem kaphatnak a József Attila utca 45. alatt lakók.

A lakásokban továbbra sincs fűtés, már nem is számítanak rá, hogy valaha visszakapcsolják. Abban bíznak, hogy február elején változik valami, akkorra ígérik ugyanis a MIK-es lakáspályázat elbírálását. Reménykednek – három-négy sikertelen pályázat után –, most talán kapnak egy lakást. Egy bérleményt, ahol van fűtés, van meleg víz. Bár úgy tűnik, a nehezén már túl vannak a miskolci József Attila utca 45. szám alatti épületben maradt családok, legalábbis, ami az időjárást illeti. A decemberi, január eleji mínuszokat átvészelték az alig tízfokos otthonaikban, most jön az enyhülés, bár a lakásokban még így is elkel majd a nagykabát.

Tavaly kezdődött

Kálváriájuk tavaly kezdődött, amikor a Fiatalok Háza Kft. egyik tagja csődbe ment. Az épületet átvette a felszámoló. Az önkormányzatnak – annak ellenére, hogy tagja volt a kft.-nek – nem lett volna jogi kötelessége megoldani a bérlők lakásproblémáját, de erkölcsi kötelességének érezte, ezért többször is belső pályázatot írt ki számukra. Többen el is költöztek, de 4–5 családnak nem sikerült lakáshoz jutnia. Ők kénytelenek voltak maradni, kénytelenek a fűtetlen lakásban élni. Próbáltunk nekik segíteni, szállodai lehetőséget kerestünk számukra, legalább az ünnepekre, de mindenhol telt ház volt. Így, aki tudott, a gyermekeinél húzta meg magát ideiglenesen, aki nem, az villanymelegítőt vett, amellett melegedett. Egyikük arra panaszkodott, miközben mindenhol azt hallani, figyeljünk egymásra a mínuszokban, nehogy valaki megfagyjon az otthonában, rájuk senki nem figyel, hagyják őket a fűtetlen lakásban, nem kapnak segítséget.

Hogyan lehetne segíteni?

A felszámolóbiztost többször kerestük, de kérdéseinkre nem válaszolt. Az önkormányzatnál is jó párszor érdeklődtünk, megértve, hogy jogilag nincs keresnivalójuk a történetben, de erkölcsileg talán, hiszen kisgyermekes család, idős emberek maradtak fűtés nélkül. A válasz az volt: a felszámoló kompetens a házat érintő döntések meghozatalában. „Erkölcsileg viszont, természetesen lehetőségeihez mérten, eddig is sokat segített a város. Minden ott lakónak lehetőséget adott MIK-es pályázatok benyújtására, és a lakók döntő többsége élt is a felkínált lehetőséggel” – válaszolta Koczák Szilvia városházi szóvivő.

Felmerült persze az is, hogy a polgármester esetleg rendelkezik lakáskerettel, ha igen, milyen esetekben „nyithatja meg”. Koczák Szilvia elmondta, a lakások bérletéről szóló önkormányzati rendelet szabályozza ezt, mégpedig úgy, hogy a polgármester önkormányzati érdekből jogosult a közgyűlés által évenként meghatározott keret erejéig költségelvű, illetve piaci alapon bérbe adandó lakásokra bérlőt jelölni. Önkormányzati érdeknek pedig az minősül, ha valaki Miskolc érdekében tevékenységet végző kiemelt személy, szakember és annak családtagja. A szóvivő Miskolc vállalkozásfejlesztési és befektetés­ösztönzési programjáról is szólt, megemlítve, hogy ez is biztosít bérlőkijelölési jogot a polgármesternek.

„Nincs lehetőség”

„Ebben az esetben a városvezető támogatást nyújthat a vállalkozás részére önkormányzati bérlakás rendelkezésre bocsátásával úgy, hogy a vállalkozást vagy annak vezető tisztségviselőjét, alkalmazottját legfeljebb 5 éves időtartamra bérlőnek jelöli ki költségelven vagy piaci alapon bérbe adandó lakásra” – magyarázta. Ezek után hangsúlyozta: a fentiek alapján megállapítható, hogy a polgármesteri bérlőkijelölésre a József Attila utca 45. alatt lakók részére egyik rendelet sem ad lehetőséget.

Azt is megtudtuk, tavaly a polgármesteri lakáskeretre 5-5 lakást biztosított határozatával a közgyűlés, ebből a lakásrendelet által szabályozott keretből hármat használtak fel.


Várnak a pályázatra

Az önkormányzatnál nem jártunk sikerrel, megkerestük a Máltai Szeretetszolgálatot is. Szakembereik pléddel és fűtőtestekkel segítették a családokat. A Város Mindenkié szervezethez is eljutottunk, ők jogi segítséget ígértek. A családok úgy döntöttek, várnak a pályázat kihirdetéséig.

Oldalzártánk idején kaptuk a hírt, néhány családnak sikeres volt a lakáspályázata, így elköltözhetnek.



Senkit nem hagyunk az út szélén, így hangzik a jól ismert kormányzati szlogen. Jól hangzik. A kérdés persze nem az, hogy betartják-e, hanem az, mennyire betartható. Hiszen – sajnos – minden hatalom hagyott és hagy az út szélén embereket. Mert vannak élethelyzetek, amelyekbe nem tud és nem is szabad, hogy az állam beavatkozzon. Az emberség persze más kérdés. Szántó Rita jegyzete.

Miskolc - Csodaként értékelték a lakók, hogy január 3-án beindult a fűtés, de korai volt az örömük.

Miskolc - Vasárnap este csoda történt, újra van fűtés és meleg víz – újságolta boldogan Mádi Lászlóné, aki Miskolcon, a József Attila utca 45. szám alatt lakik férjével.

Miskolc - Önhibájukon kívül kerültek bajba, most pedig hidegben, fűtés nélkül tölthetik a szent­estét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában