Helyi közélet

2016.01.03. 12:30

Receptek a járásokból - Nagyanyó főztjének ízeit keresi mindenben

Forró - Erzsike már 5–6 évesen ott segédkezett nagymamája konyhájában.

Forró - Erzsike már 5–6 évesen ott segédkezett nagymamája konyhájában.

Abaújban járva kiderült, a soros laskának számtalan változata van. Forrón természetesen aludttej hozzáadásával készül. A jófajta receptet Baranyi Mihályné Erzsikétől tudtuk meg, aki ma már nyugdíjas, de a Forróért Baráti Társaság vezetőségi tagja, az aludttejfesztivál egyik résztvevője.

Erzsike elárulja, kedveli a régi ételeket, és mindegyikben nagyanyó főztjének ízeit keresi. Így aztán gyakran kerül az asztalra krumplilángos, törvebab, hájas sütemény, lecskés bab (ami tulajdonképpen tésztás bab). Hozzávalók: 1 kilo­gramm liszt, 1 evőkanál só, 2 mokkáskanál szódabikarbóna, 4–5 pohár aludttej vagy kefir.

Elkészítése: A hozzávalókat rugalmas tésztává gyúrjuk, majd fél centiméter vastagra elsikáljuk. Házi zsírral megkenjük és összehajtjuk. A tésztát kettévágjuk, mert úgy könnyebb vele dolgozni. Elnyújtjuk fél centiméter vastagra. Tetszés szerinti kockákra felvágjuk, késsel megszurkáljuk.

Tűzhely tetején megsütjük mindkét oldalát (palacsintasütőben is lehet). Házi olajjal megkenjük. Fogyaszthatjuk aludttejjel, szilvalekvárral, a fiatalok padlizsánkrémmel is szeretik.

- ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában