2016.01.03. 12:22
Receptek a járásokból - Garadnai mákos bobájka
Garadna - Ha hazajönnek a gyerekek, Annuska csak nekik főz. Mincsik Gáborné Annuskát Garadna polgármestere ajánlotta figyelmünkbe.
Garadna - Ha hazajönnek a gyerekek, Annuska csak nekik főz. Mincsik Gáborné Annuskát Garadna polgármestere ajánlotta figyelmünkbe.
Mint mondta, sok mindenben tehetséges, és ha valamilyen ötletre van szükség, rá mindig számíthat a közösség. Ha kell, hópelyheket és angyalkákat horgol a templomi karácsonyfára, de ötletgazdája Garadna múltidéző kiállításainak is. Emellett sütni-főzni is jól tud.
Azt már Annuska teszi hozzá, hogy ha a három felnőtt gyermeke hazajön, akkor az ő kedvenc ételeiket készíti el: húslevest, aranygaluskát, palacsintát, kürtős kalácsot, töltött fánkot és csörögefánkot.
Karácsony közeledtével a bobájkát ajánlotta olvasóinknak, melyet minden háziasszony könnyen elkészíthet otthon. Hozzávalók: 1 kilogramm liszt, 5 gramm só, 4 deciliter langyos tej, 1 mokkáskanál kristálycukor, 5 dekagramm élesztő, körülbelül 4 deciliter langyos víz (amennyit felvesz a tészta).
Elkészítés
A hozzávalókat összegyúrjuk, kinyújtjuk. A tésztát hosszú csíkokra vágjuk, majd a csíkokat hengeresre söndörgetjük, olyan vastag legyen körülbelül, mint a virsli. A rudakat 2–3 cm-es darabokra felvágjuk.
Zsírozott, vastagon lisztezett tepsibe helyezzük, a tésztát is meglisztezzük, majd kisütjük. Sokáig eláll. Amikor szükségünk van rá, vízben kifőzzük, kevés olajjal összekeverjük, és cukrozott mákkal ízesítjük. A bobájkát december 24-én szokás fogyasztani.
ÉM-HE