Helyi közélet

2016.01.22. 16:12

Múzsa-díj - Szabó Balázs mindig elmondja, hogy Miskolcról érkezett…

Miskolc - Szabó Balázs orgona­művésznek adják át a péntek esti színházi gálán a Miskolci Múzsa Díjat.

Miskolc - Szabó Balázs orgona­művésznek adják át a péntek esti színházi gálán a Miskolci Múzsa Díjat.

A Miskolci Múzsa Díj tizennegyedik éve Miskolc város legrangosabb kulturális elismerése, amelyet most 2016 januárjában tizennegyedik alkalommal adhatnak át a Magyar Kultúra Napja alkalmából. A ma már egyik legrangosabb vidéki kulturális díjat a borsodi megyeszékhely sikeres vállalkozásai által támogatott Miskolci Múzsa Díj Alapítvány adja. A város kulturális és gazdasági életének meghatározó képviselői alkotta kuratórium választja minden évben a Miskolci Múzsa díjast. A kuratórium elnöke dr. Torma András, a Miskolci Egyetem rektora.

Maradandó értékek

Az alapítványt létrehozó cég, a miskolci Szinva Net Kft. – amely az informatikában vált sikeressé – a Miskolci Múzsa Díj létrehozásával a miskolci kulturális élet maradandó értékeit is szeretné megőrizni az utókor számára – hangsúlyozta többször is az alapító és ötletgazda Vinnai János. A díj legnagyobb elismerése, hogy a gálaest vált az elmúlt évek alatt a város kiemelt magyar kultúra napi ünnepségévé is, a mindenkori városvezetők részvételével a díjátadásban.

A díj nem először kerül a zenei életben tevékenykedő művészhez, de ahogy a kuratórium elnöke jellemezte az idei díjazottat, ő nem csupán művész, de szakértője és res­taurátora is az orgonának.

A kuratórium az idei döntés előtt többször is összeült, hiszen több személy és szervezet neve is fölmerült, ám lépésről lépésre szűkült a kör, végül egyhangúlag Szabó Balázs mellett döntöttek. Az ifjú művész mellett szólt, hogy rangos nemzetközi versenygyőzelmeivel már zeneakadémista korában megalapozta azóta is töretlenül felfelé ívelő karrierjét. Diplomáit Budapesten, Würz­burgban, Trossingenben és Rómában szerezte.

Nagy örömet, nagy meglepetést szerzett és jólesett az elismerés – fogadta a hírt Szabó Balázs, hogy sokadik díjaként ő 2015 Miskolci Múzsa díjasa.

„Abban tér el az eddigi díjaimtól, hogy úgy gondolom, ezt kimondottan a Magyarországon eltöltött művészeti tevékenységemért, ezen belül is a miskolciért kaptam. Kevés időt tudok otthon eltölteni, s mégis egy díjjal jutalmazták!” – fogalmazott.

Elárulta azt is, az írott sajtóban a koncertek beharangozójában mindig ott szerepel, hogy miskolci. „A koncertek környékén gyakran készítenek velem interjút, így élő szóban is alkalmam nyílik arra, hogy hangsúlyozzam, honnan jövök, s ezzel a lehetőséggel mindig élek is. A beszélgetéseknél is felhozom, s kellemes meglepetés, hogy tudják, hol van Miskolc” – mesélte.

Fontos élmények

A díjazottal a közelmúltban olvashattak interjút. Akkor arról is kérdeztük, melyik orgona megszólaltatása jelentette a legnagyobb élményt számára. „Sok komoly élményem volt… Talán a berlini dóm és a lipcsei Tamás-templom a két legemlékezetesebb. Persze ezek önmagukban is nagyon híres templomok, de Lipcsét én nem elsősorban a Bach-­vonatkozása miatt említettem. Van viszont egy másik templom, az arnstadti, amely Bach első szolgálati helye volt, 18 éves ifjúként szerződtették. Ott megőrizték az eredeti környezetet. Évente eltöltök egy hetet Avalóban, ilyenkor úgy érzem, visszarepültem az 1700-as évek elejére” – fogalmazott.

ÉM


Szabó Balázsról

Szabó Balázs a fiatal zenészgeneráció egyik legsokoldalúbb művésze. Diplomáit Budapesten, Würzburgban, Trossingenben és Rómában szerezte. Meghatározó művészi impulzusokat prof. Christoph Bosserttől kapott, akinek irányításával Németországban megszerezte az orgona mestere címet.

A budapesti tanulóévek alatt, 2007-ben a svájci St. Maurice-i orgonaverseny első díja jelentette a belépést a nemzetközi hangversenyéletbe, amit a franciaországi Biarritzban nyert első díj és különdíj követett 2009-ben. A külföldi tanulóévek lezárásaként 2011-ben Nürnbergben, Németország legrangosabb orgonaversenyén, az ION Musica Sacra versenyen nyert első díjat.

2008-ban Miskolcon az év emberének választották, 2010-ben pedig a város nívódíjával tüntették ki. Ugyancsak 2010-ben művészeti tevékenységéért Junior Prima Díjat kapott. 2011 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen és 2013 óta a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában orgonatanár.


A Miskolci Múzsa Díj Alapítvány támogatói, tagjai így kommentálták a döntést

Puskás Péter

Végtelen örömmel üdvözöltem a döntést, hiszen több jelölt közül került ki Szabó Balázs. De kétségtelen, ő messze földön továbbviszi Miskolc jó hírét. Az orgona különösen közel áll a szívemhez, hiszen Lehotka Gábor Bach-tokkátáin keresztül ismertem meg a komolyzenét. És létezik egy filozófiai tézis, miszerint az építészet a megfagyott zene.


Benke István

A Múzsa Díj igazából Ágoston Lászlónak volt a nagy szerelme, ő döntött úgy, hogy csatlakozik a támogatókhoz. Halála után a cég másik két tulajdonosával együtt ezért úgy határoztunk, hogy ezt nem fogjuk feladni. Az idei díjazott azért is kedves a számomra, mert kiváló művész, de műszaki szakember is, hiszen orgonákat restaurál és épít.


Vinnai János

Örülök a választásnak, mert ha Szabó Balázs életútját valaki megnézi, akkor látja, fiatal kora ellenére nagyon komoly elismeréseket szerzett nemzetközi porondon. Érdekes, de az orgonaművészek nemcsak zeneművészek, hanem a műszaki dolgokhoz is értenek. Szabó Balázs egyik különleges képessége, hogy orgonafelújító mesterként is dolgozik.


Dr. Torma András

Szabó Balázs nem csupán művész, hanem szakértő is – tehát tudós. Sőt, mindemellett régi billentyűs hangszerek restaurálásával is foglalkozik. Az eddig díjazottak összetétele is reprezentálja, amit az alapító okirat is tartalmaz: ez az elismerés azoknak szól, akik a város hírnevét országosan és külföldön is növelik alkotásaikkal, munkásságukkal.


Hajnal József

Bizonyosan büszkék rá volt tanárai, Würzburgtól Trossingenig ismerik a nevét. Nekem mégis az a Szabó Balázs tetszik, aki komolyan veszi a hazájához és a szűkebb pátriánkhoz való tartozását. Ez nem szólam és nem szerepjátszás, hanem nagyon komoly kötődés a köztiszteletben álló orvos nagyapa világához, a szülőházhoz vagy akár a Szabó Lőrinc iskolához.


Bánszki Attila

Nem Miskolcon élek, de a céges ügyek idekötnek, és a Múzsa Díjon keresztül megismertem a város rendkívül vonzó kulturális életét. Az idei díj számomra különösen izgalmas, hiszen egy reneszánsz egyéniségű művészt tudunk elismerni, aki még fiatal, és remélem, egy kicsit hozzájárulhatunk ahhoz, hogy még nagyobb lendületet kapjon a karrierje.


Az eddigi díjazottak

  • 2002: Müller Péter Sziámi, a Bartók+ Miskolci Operafesztivál ötletgazdája
  • 2003: Kovács László, a Miskolci Szimfonikusok karnagya
  • 2004: Marton Éva operaénekes
  • 2005: Miskolci Dixieland Band
  • 2006: Szinvavölgyi Néptáncműhely
  • 2007: Miskolci Nemzeti Színház
  • 2008: Miskolci Galéria és Városi Művészeti Múzeum
  • 2009: Kamarás Máté musicalénekes
  • 2010: Máger Ágnes festőművész
  • 2011: Fazekas Gyermekkar
  • 2012: Ferencz István építész
  • 2013: Bíró Tibor, a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál ügyvezető igazgatója
  • 2014: dr. Kabdebó Lóránt professzor emeritus, Szegedi Dezső, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze
  • 2015: Szabó Balázs orgonaművész, orgonaszakértő

  • A döntéshozók

    A Miskolci Múzsa Díj Alapítvány kuratóriuma, a döntéshozók:

  • Dr. Torma András, a Miskolci Múzsa Díj Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Miskolci Egyetem rektora,
  • Dr. Dobrik István, a Miskolci Galéria nyugalmazott igazgatója,
  • Fuhrmann Géza, a DVTK-utánpótlás igazgatója,
  • Hajnal József, a HIRFOR cégvezetője,
  • Kiss László, a Russmedia Lapcsoport főszerkesztője,
  • Pálffy Gábor, a MOL Petrolkémia Zrt. kommunikációs vezetője.

  • A Miskolci Múzsa Díj tanácsadó testülete:

  • Benke István, a Tell-Vill Kft. ügyvezető igazgatója,
  • Puskás Péter, a Műépítész Kft. ügyvezető igazgatója,
  • Vinnai János, a Szinva Net Zrt. elnöke

  • Miskolc - „Igazából az álmom egy koncertközpont létrehozása, ahol valamennyi hangszeremet kiállíthatom.” Interjú: Szabó Balázzsal, 2015 Miskolci Múzsa Díjasával.

    Miskolc - Kezdetben egyfajta lokálpatrióta lelkesedésből indult a díj, de a lendület másfél évtized múltával sem csökken. Interjú: Vinnai Jánossal és Bánszki Attilával, a Múzsa-díj támogatóival.

    Miskolc - „Az orgonára feltekinteni olyan érzés, amely túlmutat a hétköznapok földretekintő világán.” Interjú: Puskás Péterrel, a miskolci Múzsa díj egyik alapítójával.

    Miskolc - A Telvill Kft. tulajdonosai és vezetői továbbra is szívesen támogatják a Miskolci Múzsa Díjat.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában