Helyi közélet

2016.01.28. 09:23

Kártyát és jogköröket kapnak az igazgatók

Miskolc - A közoktatás problémáit sorolták szerdán Miskolcon az iskolák vezetői Balog Zoltán miniszternek.

Miskolc - A közoktatás problémáit sorolták szerdán Miskolcon az iskolák vezetői Balog Zoltán miniszternek.

Csökkennek a pedagógusok adminisztrációs terhei, az iskolaigazgatók kártyát kapnak, az állami iskolák fenntartója, a Klik pedig belső korrekción esik át, jelentette be szerdán Miskolcon Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere sajtótájékoztató keretében. Előtte két és fél órás köznevelési fórumon vett részt a polgármesteri hivatalban, ahol párbeszédet folytatott a köznevelési intézmények pedagógusaival.

A miniszter miskolci látogatása valószínűleg nem volt véletlen, hisz a Herman Ottó Gimnázium január 5-én nyilvánosságra hozott nyílt levele, mely a közoktatás problémáiról szól, országos összefogást eredményezett. Jövő hét szerdán pedig a Pedagógusok Szakszervezete miskolci titkárai fáklyás tüntetésre várják a tanárokat, szülőket, diákokat.

Balog Zoltán a sajtótájékoztatón nem sok újdonságot jelentett be, szinte ugyanazok a témák hangzottak el, mint a hétvégi, fővárosi sajtótájékoztatón.

Kevesebb ellenőrzés

Elmondta: azoknak a pedagógusoknak, akik a közelmúltban estek át minősítésen, tanfelügyeleti ellenőrzésre nem kell számítaniuk, így három évig más ellenőrzést nem kapnak. Ez 9 ezer pedagógust érint. Az iskolák gazdálkodásával kapcsolatban jelezte: az igazgatók a következő tanévtől kapnak majd egy kártyát, és az azon lévő pénzzel szabadon gazdálkodhatnak, de az igazgatók bizonyos jogköröket is visszakapnak. (Konkré­tumok nem hangzottak el.) A Klik belső korrekciójáról annyit mondott a miniszter, hogy a döntési jogkörök megyei vagy járási szintre kerülnek, és Balog Zoltán ígérte a Klik költségvetésének a rendbetételét is. A korábban bejelentett köznevelési kerek­asztal létrehozásáról pedig annyit mondott, annak tagjai lesznek a szakma képviselői, az érdekvédelmi szervezetek, a munkaadók, a szülők, a diákok képviselői, valamint az egyházi és magániskolák fenntartói. A minisztérium részéről pedig a Klik.

A sajtótájékoztatón a tucatnyi újságíró összesen 3 kérdést tehetett föl, majd a miniszter lezárta a tájékoztatót.

Pilz Olivér így látta

A szerdai fórumon tulajdonképpen azok a témák kerültek elő, melyeket a Herman Ottó Gimnázium tantestülete nyílt levelében leírt, mondta el az Észak-Magyarországnak Pilz Olivér, a gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke. (A fórum ugyanis nem volt sajtónyilvános.) Úgy tűnt számára, hogy a felmerülő problémák némelyikéről a miniszter a helyszínen értesült a pedagógusoktól. Balog Zoltán több ígéretet is tett, de konkrétumok nem hangzottak el.

Pilz Olivér hozzátette: szerencsés lenne, ha a köznevelési kerekasztalnál olyan gyakorló pedagógusok ülnének, akik látják a mindennapok problémáit, és a problémákra minél hamarabb megoldások születnének.


Miskolc - Miskolcon járt szerdán Balog Zoltán miniszter, hogy a pedagógusokkal találkozzon.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában