Helyi közélet

2015.12.29. 09:23

Sztrájkolhatnak a jövő év elején az MVK-sok

Miskolc - Január hatodikáig biztosan nem áll le a miskolci tömegközlekedés.

Miskolc - Január hatodikáig biztosan nem áll le a miskolci tömegközlekedés.

Sztrájkkal kezdhetik a jövő évet a miskolci tömegközlekedésben dolgozók, akik az idei béremelésükért harcolnak.

Az országos sajtó szerint már január 4-én leállhat a városi közlekedés. Ez azonban nem igaz, a munkáltató ugyanis január 6-ára adott időpontot a szakszervezet képviselőinek, hogy a sztrájk idejére az elégséges szolgáltatásról tárgyaljanak. Erről Zelenkai László, a Miskolci Autóbusz és Villamosvezetők Érdekvédelmi Szervezetének (MAVÉSZ) elnöke tájékoztatta az Észak-Magyarországot. A törvény szerint ugyanis az alapszolgáltatás 66 százalékát a sztrájk alatt is biztosítani kell. „De az elmúlt évek racionalizálásának, járatcsökkentésének köszönhetően sajnos ez is érezhető lesz a városban” – fogalmazott érdeklődésünkre.

„A sztrájk nem cél számunkra, hanem a végső eszköz, hogy megkapjuk a beígért béremelést. Az ünnepek előtt nem kezdtünk bele, nem akartuk a miskolciak készülődését megnehezíteni. De azt érezzük, becsaptak minket, hitegettek, nem kaptuk meg a jogos pénzünket” – fogalmazott.

"November 1-től 5 százalékkal emelkedett"

A Miskolc Holding Zrt. közleményben tudatta: nem áll le a miskolci közösségi közlekedés. Véleményük szerint: „Az autóbusz- és villamosvezetők annak ellenére hirdetnek 2016. január elejére sztrájkot, hogy az ő bérük – és csak az övék – már november 1-től 5 százalékkal emelkedett. Dr. Kriza Ákos polgármester utasítása alapján, a bérvitától függetlenül, az MVK dolgozók is megkapták a félhavi jutalmat karácsony előtt”. A közlemény arra is kitért, hogy a törvényben meghatározott 66 százalék helyett, ők a szolgáltatás 88 százalékos fenntartásához ragaszkodnak majd a tárgyaláson.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában