Teljesen leállhat a miskolci tömegközlekedés az év elején

Akt.:
Teljesen leállhat a miskolci tömegközlekedés az év elején
Teljesen leállhat a miskolci tömegközlekedés az év elején - © Fotó: Kertész István | eszakhirnok.com
Miskolc – Sztrájkkal kezdhetik az évet a miskolci tömegközlekedésben dolgozók. A szakszervezetek úgy tervezik, hogy az év elején – leghamarabb január 4-én – leállítják a városi közlekedést. A szakszervezetek azt állítják: a cégvezetés egyoldalúan felrúgta a tulajdonos, a Miskolc Holding Zrt. által is szentesített egységes bérmegállapodást, és csak a járművezetőknek adott november elejétől 5 százalékos emelést.

A szakszervezetek – a Forgalmi Érdekvédelmi és Érdekképviseleti Szakszervezet, a Miskolci Autóbusz- és Villamosvezetők Érdekvédelmi Szövetsége, valamint a Miskolci Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezete – akár sztrájkkal is ki fogják kényszeríteni a megállapodást – olvasható az érdekvédők közös közleményében. Ezért – mint írják – a már korábban megalakult sztrájkbizottság felszólította a munkáltatót: mielőbb üljenek tárgyalóasztalhoz, hogy megállapodhassanak a sztrájk idejére vonatkozó elégséges szolgáltatás mértékében és feltételeiben.

A szakszervezetek sajnálják – olvasható a közleményben –, hogy a Miskolc Városi Közlekedési Zrt-t irányító tulajdonos az egyoldalú és hibás döntései miatt a végső érdekérvényesítő eszköz bevetésére, sztrájkra kényszeríti a munkavállalókat, s ezzel kellemetlen helyzetbe hozzák a város lakosságát, az utasokat. A járművezetők azonban a kialakult helyzet ellenére sem akartak az ünnepek alatt a lakosságnak kellemetlenséget okozni, ezért úgy döntöttek, január 4-e előtt nem hirdetik meg a leállást. A szakszervezetek visszautasítják a Miskolc Holding Zrt. részéről a helyi médiában történő szándékos félretájékoztatást, miszerint a vita tárgya a jövő évi béremelés. Leszögezik: az esetleges sztrájkot a megállapodás ellenére elcsalt béremelésért fogják meghirdetni.

Forrás: origo.hu, nepszava.hu, vg.hu.


Miskolc Holding: Nem áll le a miskolci közösségi közlekedés

Miskolc – A Miskolc Holding Zrt. 11 tagvállalatánál a dolgozói képviseletek mind elfogadták a január 1-től hatályos 3%-os átlagos béremelésről, a kafeteria juttatásokról és a karácsonyi jutalomról szóló munkáltatói javaslatot, egyedül a három MVK-s szakszervezet követel többet.


Miskolci közgyűlés – Kétheti plusz bért kapnak az MVK dolgozói

Miskolc – “Jövőre folytathatják a bértárgyalásokat, de az adventi időszakra a lelkekben, pénztárcákban nyugalom legyen.” A decemberi miskolci testületi ülésen a polgármester azt kérte, hogy fizessék ki a az MVK dolgozóknak a nekik járó idei jutalmat.

Miskolc Holding: Az MVK nem fogadta el a béremelést

Miskolc – A Miskolc Holding Zrt. tizenegy tagvállalata vita nélkül elfogadta 2016-ra a béremelési javaslatot, kivéve az MVK Zrt-t, ahol a szakszervezeti vezetők ismét elutasították azt.