Helyi közélet

2015.11.22. 12:07

Előítéletek nélkül

<em>Libanon közel-kelet Svájca. Európa békebeli hangulatát őrzi a pálmafák árnyékában. Bejrút párizsias házai és az újonnan épült modern felhőkarcolók, a forgalmas éjjel-nappal nyüzsgő utcák, a nonstop nyitva tartó kávézók és kereskedelmi központok az ezeregyéjszaka keleti világát tükrözik.</em> <strong>Szántó István jegyzete.</strong>

Libanon közel-kelet Svájca. Európa békebeli hangulatát őrzi a pálmafák árnyékában. Bejrút párizsias házai és az újonnan épült modern felhőkarcolók, a forgalmas éjjel-nappal nyüzsgő utcák, a nonstop nyitva tartó kávézók és kereskedelmi központok az ezeregyéjszaka keleti világát tükrözik. Szántó István jegyzete.

Itt él a keresztény vallású, arab Daher nyomdász népes családjával, mígnem a mindig is parázsló közel-keleti háborúk sorozata lángra nem kap. Az egyébként politikailag sokszínű, alapvetően meg fundamentális berendezkedésű tengerparti országban kitör a polgárháború. Hogy ki ki ellen s miért harcol? Ezt egy európai racionális gondolkodású ember sosem érti meg.

Daher Pierre alig húszévesen határozza el, hogy Belgiumban tanul majd. Számára korántsem új a szabadság, testvériség, egyenlőség, a demokrácia alapeszméje. A liberális gondolkodás genetikus családi öröksége. Édesapja az életét áldozza ezért. Pierre Brüsszelben szembesül a valósággal. Rádöbben, hogy a bal- és a jobboldal igazsága gyakran elvész a nagyhatalmak érdekzónájában.

Akkor dönti el, szíve szerint cselekszik. Orvos lesz, és a lehető legtöbbet teszi embertársaiért. Gyógyítani fog. Háborús övezetből jön, s úgy látja, hazájában sebészként, traumatológusként segíthet a legtöbbet az otthon maradottakon. Magyarországon végez, itt teszi le a hippokratészi esküjét. Végül úgy érzi, Magyarország az új hazája. Itt kap diplomát, befogadják, elfogadják, s ha Libanonba szólítja a hivatali kötelezettsége, egy-két napon belül már hazavágyik. Magyarországra.

Mostanában sűrűn megszólaltatják a médiában. Az emig­ráns kérdésben többet tudhat, mint bármelyikünk. A karrie­rje élő példa, hogy minden előítéletek nélküli befogadó ország vagyunk. Daher doktor úr miért nem volt Röszkén a határ menti válság idején, s miért nem használtuk ki a tökéletes arab nyelvtudását? Orvosként és lelki tanácsadóként készült a feladatra. Lelkiismerete szerint úgy érezte, ott a helye, szükség lenne rá. Végül nem hívták. Szerintem kár. Állítja, sebtében indult volna.

Mint országgyűlési képviselő, szakpolitikus részt vett az egészségügyi bizottság munkájában. Sajnálja, hogy javaslatait nem tudta keresztülverekedni a kormányzati bürokrácián. Állítása szerint nem minden a pénzen múlik. Ám a fiatal egészségügyi dolgozók elvándorlását sürgősen meg kell fékezni. Belátható időn belül krónikus orvos- s ápolóhiány lesz országszerte. Hálapénzen, csupán tisztes szakmai öntudattal, önzetlen hivatásszeretettel már nem sokáig tarthatók fenn a kórházak.

A politikával önként szakított. Egy ciklus után. Csalódottsága nincs, régóta tervezte, hogy a szakmájára akar koncentrálni. Célja, hogy országunk egészségügyi ágazatának szakmai és kereskedelmi kapcsolatait erősítse. Az Európa békéjét, az unió egységét veszélyeztető migrációval kapcsolatos véleménye egyértelmű. Számára az arab sajtó és a televízió véleménye is ismert. A széleskörű, sokoldalú tájékozottsága hasznunkra lehet. Az országot, az öreg kontinenst egy szervezett külső támadás érte.

A menekült­áradat fokozását valaki, valakik ösztönzik. Érdekeik szerint így akarják elérni Európa meggyengítését. Sajnos, ehhez megtalálják a kellő partnereket. Akik pillanatnyi politikai érdekeik szerint lebecsülik a migrációban rejlő kockázatokat. S ha nincs jobb, mint egy magas kerítés, akkor ezzel védjük a határainkat. Azért is, mert ma senki nem látja, hol a vége az áradatnak.

Ki más, ha nem Pierre ismeri, tudja, a különböző kulturális, történelmi értékek találkozásakor akár háborús feszültségek is kialakulnak. A bigott, fanatikus vallási csoportok készek saját problémáikat exportálni. Daher Pierre a szülőföldjén megérte mindezt.

- Szántó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában